Agresivní asijský hmyz v Česku: Obří hnízdo sršní zlikvidovali hasiči | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Agresivní asijský hmyz v Česku: Obří hnízdo sršní zlikvidovali hasiči

Hnízdo se nacházelo v koruně stromu.
Hnízdo se nacházelo v koruně stromu. (Foto Jan Walter/Západočeské muzeum)

Včelí zabiják neboli sršeň asijská, která se vůbec poprvé v České republice objevila minulý týden, přišla o své obří hnízdo. Ochránci přírody ho naši v neděli v podvečer v koruně stromu v Plzni-Skvrňanech.

Hnízdo nebezpečného hmyzu zlikvidovali hasiči včara odpoledne. „Bylo to jedno velké hnízdo, které se nacházelo v okolí Vejprnického potoka. Další jsme neobjevili,“ řekl Zdeněk Myslík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Sršeň podle něj zřejmě přivezl do Plzně kamion, protože objevené hnízdo je poblíž dálnice.

Zřejmě někde ve Španělsku, kde je tohoto hmyzu hodně, se chytila sršní královna pod plachtu nákladního vozu, třeba s pomeranči, které vezl dopravce do obchodů ve střední Evropě. Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, která se v ČR vyskytuje běžně. Nebezpečná je hlavně pro včely medonosné, požírá je přímo v úlech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.