Unikát v Západočeském muzeu: Hnízdo zabijáckých sršní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Unikát v Západočeském muzeu: Hnízdo zabijáckých sršní

Hnízdo sršně asijské je vystavené v Západočeském muzeu v Plzni jako exponát výstavy Bezobratlí kolem nás.
Hnízdo sršně asijské je vystavené v Západočeském muzeu v Plzni jako exponát výstavy Bezobratlí kolem nás. (Foto Aha! – Romana Vébrová, HZS, Západočeské muzeum)

Pořádný rozruch vyvolal počátkem října první výskyt invazních sršní asijských na našem území. Tento druh dokáže zcela zlikvidovat včelí úl. Odborníci ho vyhledali na okraji Plzně a hasiči pak zlikvidovali. Z unikátního hnízda je exponát, vystavený v Západočeském muzeu v Plzni.

V plzeňských Skvrňanech byla k vidění tak trochu jiná sršeň. Postrach včelařů, asijská příbuzná. „Sršně létaly k hnízdu oklikou. Nakonec jsme ho po třech dnech objevili tak, že jsme odchytávali dělnice, krmili je, pouštěli a sledovali. A ony nás k hnízdu dovedly,“ popsal Zdeněk Myslík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Entomolog Jan Walter se skenem sršního hnízda.

Insekticid sršně usmrtil, hasiči hnízdo v koruně akátu odřízli a předali na 80 centimetrů vysoký a původně 7,5 kilogramu vážící útvar odborníkům. Nyní si mohou zrekonstruované hnízdo lidé prohlédnout v Západočeském muzeu v Plzni. Uvnitř bylo osm pater, v nich sedm až osm tisíc jedinců. „Velká část ale je ve stadiu kukel. Dospělců jsme napočetli 800, zhruba 450 samců, zbytek dělnice. A jen pět královen, ty ostatní se nestačily vylíhnout,“ uvedl entomolog Západočeského muzea v Plzni Jan Walter.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.