Sběratelka vytvořila muzeum starých venkovských domácností | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Sběratelka vytvořila muzeum starých venkovských domácností

Tak žili naši předkové v mikroregionu Horňácko před sto i více lety.
Tak žili naši předkové v mikroregionu Horňácko před sto i více lety. (Foto Aha! – Jiří Nováček, Anna Zelinger)

Sběratelská vášeň Anny Zelinger z Javorníka nad Veličkou stojí u zrodu ojedinělého muzea. Ukazuje, jak doopravdy žili naši předkové v mikroregionu Horňácko před sto i více lety.

Prosté venkovské stavení s jizbami, komorami, dvorkem, maštalí, dílnami, prádelnou, ale třeba také hnojištěm dýchá opravdovostí. Vybavení je z rodinných památek a půd sousedů, žádné novodobé imitace. „Všechno vypadá tak, jako kdyby si majitelé domku jen odskočili třeba do kostela na mši,“ říká maminka sběratelky Anna Lajzová. Ta zájemce o prohlídku ochotně provází. Zasvěceně vypráví příběhy exponátů i lidí či rodin, kteří je po sobě zanechali.

„V dílně je nářadí po dědečkovi, který byl kovářem,“ ukazuje Lajzová. V přístavku má zase své království švec. Vedlejší truhlárna dodnes voní dřevem a klihem. „Prach z ponku úplně nesmetáme. Dcera trvá na tom, aby bylo vše opravdové,“ usmívá se Lajzová v jizbě, kterou doplnila replika starých javornických kamen. Návštěvník žasně nad ojedinělou sbírkou církevních a modlitebních knih. „Nejstarší je ve vlastnictví rodiny od roku 1545,“ pochlubila se Anna Zelinger. Kroje v muzeu jsou samozřejmostí. Doplňují je výšivky, keramika, originální písemnosti, staré fotografie či zarámované výuční listy řemeslníků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.