Lékař Jiří Hořava (72) vsadil na umění: Za půl století vytvořil jedinečnou sbírku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Lékař Jiří Hořava (72) vsadil na umění: Za půl století vytvořil jedinečnou sbírku

Pohled do expozice.
Pohled do expozice. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Mistrovský kousek se povedl Prácheňskému muzeu v Písku. Vystavuje obrazy špičkových malířů, které veřejnost nikdy neviděla a zřejmě ani neuvidí. Díla jsou ze sbírky sběratele Jiřího Hořavy (72).

„Jsem sběratel samouk. Mou odborností je padesátileté samostudium a zkušenosti. Za tu dobu mi prošly rukama nebo jsem si alespoň důkladně prohlédl desetitisíce obrazů,“ řekl Hořava, který je původním povoláním lékař. Celý život ale obchoduje s uměním a starožitnostmi. „Za totality nebyly moc peníze mezi sběrateli, tak často docházelo ke směnnému obchodu. Sběratelské burzy byly pololegální, komunisté dbali na to, aby se lidé neobohacovali,“ zavzpomínal s tím, že nyní je všechno jinak.

Stále se prý dají koupit nepoznaná díla od výborných malířů nebo za přijatelné peníze. Někteří prodejci, i rádoby profesionálové, někdy nemají o skutečné ceně díla ponětí. Například se mu podařilo koupit v aukci bustu ze slitiny za dobrou cenu a až poté zjistil, že je celá ze stříbra a hodnota je nejen umělecká, ale mnohem vyšší díhy ceně kovu. „Řadu obrazů jsem získal od obchodníků, nebo na aukcích v zahraničí. V posledních 15 letech už je vše díky internetu jednodušší, nemusím tolik jezdit,“ řekl sběratel.

Kromě bust a obrazů jsou na výstavě portréty na skle či porcelánu.

Pojďme mezi lidi

  • Kdy: úterý až neděle, 9.00 až 17.00, do 31. prosince
  • Kde: Prácheňské muzeum v Písku
  • Za kolik: 40 Kč, děti polovic

Pozor na falza

Podle Hořavy je na trhu s uměním velké množství falzifikátů. „Denně nějaký vidím. Bohužel, ani certifikát pravosti od znalce nemusí zaručit originál. Viděl jsem například prodávat nepodepsaný obraz za pár korun a za několik měsíců se objevil v nabídce s podpisem věhlasného malíře a posudkem znalce za velké peníze,“ popsal zkušenosti sběratel.

Jak nenaletět?

Určení pravosti obrazu od významného malíře je složité. Informace na internetu bývají často mylné. „U nežijících autorů stoprocentní pravost zaručuje publikování a prokazatelné vystavení díla za doby umělcova života. To je důkaz, který nemůže nikdo zpochybnit. V ostatních případech může dojít k omylu nebo podvodu,“ popsal sběratel. „Když se někomu líbí dílo současného autora, doporučuji koupi přímo u něj v ateliéru. Nejenže tam má z čeho vybírat, ale často získá obraz i s věnováním. A pravost je nezpochybnitelná,“ poradil Hořava.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.