České sklo se (opět) blýsklo: KŘEHKÉ VLČÍ MÁKY BODUJÍ V LONDÝNĚ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

České sklo se (opět) blýsklo: KŘEHKÉ VLČÍ MÁKY BODUJÍ V LONDÝNĚ

Obří květ vlčího máku připomíná válečné veterány.
Obří květ vlčího máku připomíná válečné veterány. (Foto Lasvit)

Jedním z blížících se podzimních svátků je i mezinárodní Den válečných veteránů 11. listopadu. V britském Londýně nově jeho význam trvale připomíná dechberoucí dílo českých sklářů – instalace nazvaná Vlčí máky.

Dílo designérky a umělkyně Petry Sošťákové z novoborské firmy Lasvit tvoří na 117 křehkých částí v různých texturách a dvanácti barvách. Umístěno je v bývalé Old War Office v londýnské čtvrti Whitehall, dřívějším sídle ministerstva války, kde měl svou kancelář i Winston Churchill (1874 – 1965). 

Interiér zdobí křehké květy z Nového Boru.

Dnes tu stojí Hotel Raffles London at the Owo, v jehož ústřední části splývá dílo od stropu do prostoru haly. Při pohledu zdola tvoří květ velkého vlčího máku, od roku 1919 symbol uctění památky padlých vojáků a výročí ukončení první světové války. „Chtěla jsem zachytit samotnou podstatu divoce rostoucích máků, pohupování jejich květů na poli,“ popsala Sošťáková svou inspiraci. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.