Zemřel designér nábytku Jiří Jiroutek (†95): Jeho komoda je legendární | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřel designér nábytku Jiří Jiroutek (†95): Jeho komoda je legendární

Jiroutek ve výrobně nábytku.
Jiroutek ve výrobně nábytku.  (Foto Paměť národa, Interiér Praha, Nanovo/D. Havránková )

Dodnes přitahuje české i zahraniční sběratele. Komoda U-453 z 60. let s nadčasovými tvary a moderními barvami se stala doslova bestsellerem. Její autor Jiří Jiroutek nyní v 95 letech zemřel, jeho dílo je však nesmrtelné.

Jiroutkovu dřevěnou komodu s černo-šedo-růžovými umakartovými šuplíky na šikmých dřevěných nožkách znají generace Čechů a Slováků. Několik variant sektorového nábytku s názvem U-450 se vyrábělo od roku 1958 dlouhých 20 let. A proč se nábytek těšil takové oblibě? Jiroutek propojil cenovou dostupnost a tehdy žádaný bruselský styl, který se vyznačoval oblými a elegantními tvary, sytými pastelovými barvami a výraznými geometrickými vzory.

 

Technicky dokázal snížit náklady tak, aby se nábytek mohl vyrábět v masovém množství za přijatelnou cenu, a zároveň svým designem oslovil. „Zásadní byla i snadná montáž. Spodní skříňky se posadily na podnože se šikmými nožičkami a horní skříňky na kovové kolíčky. Mezi lidmi to bylo velmi oblíbené. Skromné, ale funkční,“ řekl pro Lidovky.cz Jiroutek před pěti lety. Kromě toho stál u zrodu jedné z prvních sektorových kuchyní u nás, na účtu má i mnoho dalších nábytkových sestav a solitérů. Pokud máte nějaký kousek doma, rozhodně ho nevyhazujte. Repasovaný nábytek se prodává za slušné sumičky!

Víte, že...

...v roce 2018 firma Nanovo obnovila výrobu celé řady U-450? Slavná komoda U-453 vyjde na 19 500 korun.

Dřevo miloval už jako kluk

Jiří Jiroutek se narodil 30. ledna 1928 v Pardubicích. Za války byl totálně nasazen v chemické továrně v blízkém Semtíně. Do té doby se vášnivě věnoval fotbalu. Po úrazu nohy v roce 1945 nastoupil do truhlářské dílny svého strýce a později našel podobné místo v Praze. Když byl na vojně, tak soukromou živnost, pro kterou dříve pracoval, znárodnili a včlenili do podniku Interiér Praha. Jiří zde nastoupil na pozici návrháře. Tři roky také působil na zahraniční pozici v centru švédského gigantu IKEA.

Iva Knobloch z UPM: Snadno se kombinuje

Podle vedoucí Centra designu a užitého umění Uměleckoprůmyslového muzea Ivy Knobloch není obliba nábytku od Jiřího Jiroutka náhlá. Trendové kavárny po celém světě retro kousky s oblibou používaly už v 90. letech. „Byly levné, ještě se s nimi neobchodovalo a zároveň místům dodávaly domácký půvab svými spíš malými rozměry, uživatelskou vlídností a pohodlím. Jiroutkův nábytek je výjimečný kombinací dřeva s umělými hmotami, které do interiéru vnášejí odvážnou barevnost a jsou snadno kombinovatelné s jinými kusy,“ řekla Aha!.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.