V kuchyni je třeba mít vše po ruce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

V kuchyni je třeba mít vše po ruce

 (XXXLutz CZ s.r.o.)

Kuchyně je srdcem každého domova, proto by měla být útulná, ale také praktická. K čemu vám bude, že co do designu nemá jedinou chybičku, když pak běháte při přípravě jídla z jedné strany na druhou a stále dokola? V kuchyni je zásadní uspořádání, bez něj v ní budete trávit násobně víc času, než je třeba. Jak tedy kuchyň uspořádat správně?

Základem je dobře vybraná kuchyňská linka

Než se pustíte do zařizování jakékoli místnosti, je třeba si prostor nakreslit, zapsat jeho rozměry a specifika. Do plánku si zakreslete okna, topení, vedení vody, odpadu, elektrické zásuvky. Ušetříte si tím spousty starostí a usnadníte si výběr kuchyňské linky

Právě ten přichází na řadu poté, co si kuchyň změříte a zjistíte své možnosti. Pořídit si můžete buď kuchyňskou linku, nebo kuchyňský blok. Obojí vám poslouží a umožní vytvořit z kuchyně místo, kde se nejen vy budete cítit dobře.

Kuchyňská linka nebo kuchyňský blok?

Odpověď není jednoduchá, záleží na preferencích a prostorových možnostech každého z nás. Kdo má dostatek prostoru, ten by neměl váhat a vsadit na kuchyňskou linku, která je prostornější a nabízí víc možností. Kuchyňské bloky jsou jako stvořené do menších panelákových a jiných bytů, kde prostoru není nazbyt a je zapotřebí, aby zabíraly co nejméně prostoru. Většinou je sestavují skuteční odborníci, takže máte jistotu, že jsou správně uspořádané. 

Myslete na jednotlivé zóny

V euforii kolem výběru kuchyňské linky nesmíme zapomínat právě na to už na začátku zmíněné uspořádání kuchyně. Jen si představte, že si z ledničky vyndáte suroviny, které potřebujete omýt, nakrájet, tepelně upravit a servírovat. Když jednotlivé zóny správně uspořádáte, budete se jen centimetr po centimetru posouvat z jedné strany kuchyně na druhou. V opačném případě ale budete pobíhat sem a tam. Když totiž skladovací zóna bude na druhé straně od té mycí, nebo přípravná zóna daleko od té varné, budete zbytečně ztrácet čas.

Skladovací zóna

V ideálním případě můžeme kuchyň rozdělit do 5 částí uspořádaných zleva doprava (v případě malých kuchyní můžete pořadí přehodit a uspořádat zóny opačným směrem). První částí je skladovací zóna, ve které má své místo lednička a spíž neboli špajz. Sem suroviny ukládáme, když je přineseme z obchodu, odtud je také bereme, když se chystáme vařit nebo péct.

První pracovní plocha

Na skladovací zónu může navazovat menší pracovní plocha, na kterou si suroviny budete odkládat, když je vyndáváte z ledničky nebo spíže. Pokud vám prostor nepřeje, můžete tuhle zónu přeskočit a navázat mycí zónou.

Mycí zóna

Suroviny je třeba před zpracováním omýt a očistit, stejně tak nádobí. Proto následuje mycí zóna, kam patří dřez (a pod něj odpadkový koš) a myčka nádobí.

Hlavní pracovní plocha

Když suroviny omyjete, následuje jejich zpracování, nakrájení, očištění, porcování apod. Na to je potřeba dostatek místa, proto na mycí zónu navazuje hlavní pracovní plocha.

Varná zóna

Poslední zónou je varná zóna, kde suroviny tepelně zpracujeme. Sem umístěte sporák, troubu, digestoř a případně další spotřebiče, jako je varná konvice nebo mikrovlnná trouba.

Víte, že varná zóna by měla být na opačné straně než skladovací zóna, kde je lednička? Ušetříte tak za energii, protože varná deska nebo trouba by mohla ohřívat lednici a tím zvyšovat její spotřebu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.