Český sklář vyfoukal klenoty pro hollywoodský trhák: Zbyly z nich střepy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Český sklář vyfoukal klenoty pro hollywoodský trhák: Zbyly z nich střepy...

Kus křišťálové skulptury rozbili, stejně jako ve filmu, i na vernisáži.
Kus křišťálové skulptury rozbili, stejně jako ve filmu, i na vernisáži. (Foto Aha! – Ondřej Krotil, Netflix, ČTK/R.Petrášek)

Sklo z filmu Na nože: Glass Onion od českého sklářského mistra Jiřího Pačinky je nyní k vidění v Liberci. I přes to, že kvůli zápletce byla jeho díla ve filmu zničena! Hodnota soch z Kunratic u Cvikova je hravě milion korun.

Nezasvěceným na pondělní vernisáži muselo být na první pohled jasné, že tohle umění už někde viděli. Ale kde? Odpověď se skrývá ve filmu Na nože: Glass Onion (2022), kde hrál hlavní roli Daniel Craig (55), poslední představitel Jamese Bonda. Křišťálové sochy, které ve filmu zdobí milionářské sídlo, vytvořil sklářský mistr Jiří Pačinek z Kunratic u Cvikova.  V jedné ze závěrečných scén se však veškeré sklo rozbije. „Přišlo mi škoda, že se to všechno zničilo. Prý se nezachoval jediný kus, který bych si mohl vzít na památku,“ říká Jiří Pačinek. Sklářský mistr se proto rozhodl, že si alespoň deset kusů vyrobí znovu a ukáže je veřejnosti. A jak u něho bývá zvykem, s málem se nespokojil. „Umělecká hodnota se nedá vyčíslit, ale tržní cena hravě přesáhne milion korun,“ dodal Jiří Pačinek.

Řemeslo se vyvíjí

Byla to podruhé stejná »piplačka«, jako při tvorbě prvních verzí? „Každý se ve svém řemesle vyvíjí. To, co jsem vyrobil pro Hollywood, jsem napodruhé vyrobil mnohem rychleji a jestli lépe, tak to nechám na posouzení ostatních,“ říká mistr s nadhledem. Obdivovat sklářské umění může v těchto dnech každý v rámci Týdne křišťálového údolí 2023 v budově kavárny Pošta v Liberci.

Není prostor pro zmetky

Sklář si zakládá na tradičním řemesle a poctivé práci. „Ve výrobě není prostor pro zmetky. Všechno, co tady vidíte, je originál. Žádná druhá nebo třetí kopie,“ sděluje Jiří Pačinek.

Víte, že...

...pro film Na nože: Glass Onion Jiří Pačinek vytvořil soubor téměř šedesáti křišťálových plastik? Trvalo to čtyři týdny a sám mistr sklář kvůli autorské licenci musel o počinu mlčet asi rok, až do premiéry filmu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.