Šéf muzea pátrá po fotografiích unikátního pohřebního vozu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Šéf muzea pátrá po fotografiích unikátního pohřebního vozu

Pohřební vůz Johanna Weigla.
Pohřební vůz Johanna Weigla. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, pro Aha!/Václav Obr)

Tři desetiletí Václav Obr zachraňuje kočáry. V Čechách pod Kosířem na Prostějovsku vybudoval muzeum jedinečných dopravních prostředků. Nyní volá o pomoc, kvůli opravě shání fotografie unikátního pohřebního vozu.

„Jde o vůz od stavitele kočárů Johanna Weigla z Přerova. Torzo jsme objevili u jednoho sběratele, hledáme ale důkazy v podobě dobových fotografií z pohřbů, že je to skutečně on. Ty nám také pomohou při rekonstrukci,“ uvedl restaurátor Obr. Sbírka muzea, které nemá ve střední Evropě obdoby, čítá zhruba stovku historických vozů, mezi nimi i ten největší pohřební kočár na světě. Vyrobila ho plzeňská firma Václav Brožík a syn, rozměry má velkolepé: Šest a půl metru na délku, s andělíčkem na střeše 4,15 na výšku. Táhnout ho muselo šesti až osmispřeží. „Všechny exponáty jsou přitom zcela funkční a my je často předvádíme i zapřažené s koňmi,“ uvedl Obr.

Šéf muzea Václav Obr

Vzácný kočár stále slouží

Mezi nejvzácnější exponáty patří arcibiskupský kočár, který účinkoval ve filmech Amadeus, Sissi či Svatba upírů. Naposledy vezl například rakev s ostatky manželky provozovatele matějské pouti Olgy Kočkové (†79).

Mapuje i ústav

Obr žádá o pomoc také při pátrání po historii pohřebního ústavu Moravia Aloise Matějčka z Olomouce. Fotografie či poznatky lze posílat na adresu Muzeum historických kočárů, náměstí Svobody 377, Čechy pod Kosířem nebo na e-mail: vaclav.obr@seznam.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.