Úspěch českých řezbářů: Vystavují jesličky ve Vatikánu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Úspěch českých řezbářů: Vystavují jesličky ve Vatikánu

Betlém Jiřího Bürgera je z lipového dřeva s barevnou lazurou a ochraňující Boží rukou.
Betlém Jiřího Bürgera je z lipového dřeva s barevnou lazurou a ochraňující Boží rukou. (Foto Muzeum Jindřichohradecka, Jihočeský kraj)

Obrovský úspěch! Dva betlémy z Česka reprezentují naši republiku na prestižní vánoční výstavě Sto jesliček ve Vatikánu. Uspěly v konkurenci 400 nominovaných betlémů z celého světa.

Letos je to poprvé, co se české betlémy do expozice v Římě probojovaly. „Na výstavu se hlásily krásné betlémy z Ameriky, Kolumbie, Tchaj-wanu, Venezuely, Filipín, Guatemaly a dalších zemí. Jihočeský kraj přihlásil šest jesliček a dvoje teď jsou součástí expozice na Svatopetrském náměstí v Římě,“ řekl náměstek krajského úřadu Pavel Hroch. Přehlídka bude k vidění do 7. ledna. „Pro nás je to ohromná prestiž. Betlémy a jesličky se těší velké oblibě jak u Italů, tak u návštěvníků z celého světa, kteří v adventním čase do Říma a především Vatikánu zamíří,“ poznamenal Hroch. Itálie je letos hlavní partnerskou zemí této výstavy. Už proto, že slaví 800 let od Vánoc v roce 1223, kdy v italském Grecciu postavil sv. František první jesličky.

Co představují?

Autorem prvního vybraného betlému je řezbář Roman Galek z Jindřichova Hradce. Svatou rodinu vyřezal z jednoho kusu ořechového dřeva. Druhý betlém vytvořil Jiří Bürger z Nových Homolí u Českých Budějovic. Zpodobňuje ochranitelskou ruku Krista, která bdí nad malým Ježíškem, Marií a Josefem. Poklonit se mu přicházejí nejen Tři králové, ale i Adam a Eva.

Víte, že...

...vybrané betlémy na výstavu do Vatikánu zapůjčilo Muzeum Jindřichohradecka, které se na betlémy specializuje? Ve svých sbírkách má mimo jiné největší lidový mechanický betlém na světě – Krýzovy jesličky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.