Italové - národ věřící i hravý: Betlém s papežem, fotbalisty nebo zpěváky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Italové - národ věřící i hravý: Betlém s papežem, fotbalisty nebo zpěváky

Nahoře Merkelová, uprostřed Jackson a Bennett, pod nimi Laurel a Hardy či Einstein.
Nahoře Merkelová, uprostřed Jackson a Bennett, pod nimi Laurel a Hardy či Einstein. (Foto Aha! - Monika Brabcová )

Zatímco my si betlém nedovedeme představit bez Ježíška, Marie a Josefa, zvířátek či tří králů, Italové to vidí jinak. V centru Neapole mají speciální uličku, kde si betlém můžete dotvořit po svém – a koupit si do něj třeba britskou královnu, Jokera, Freddieho Mercuryho nebo Michaela Jacksona.

Je jedno, zda je léto, nebo advent. Pořídit si originální figurku k jesličkám tu můžete celoročně. Přitom v noci a časně ráno, kdy prodejci ještě nevystavili zboží, byste tuhle uzounkou »myší dírku« snadno přehlédli. Jmenuje se San Gregorio Armeno, místní jí říkají Via dei Presepi (Betlémská ulička) a čeká tu na vás vše, co si ve spojení s betlémy dovedete i nedovedete představit. 

FRAJER S PIZZOU 

Tolik inspirace nenajdete snad nikde na světě! Spokojení budou všichni – milovníci tradičního Ježíška i ti, kteří hledají změnu. Malé skleněné betlémky s kompletní svatou rodinou, větší kamenné či dřevěné, jejichž části se hýbou, či jednotlivé figurky rozmanitých tvarů a velikostí, to všechno je tu k mání. Pizzař, který vkládá zdejší specialitu do trouby, kuchařka anebo pradlena s valchou. Oslíky či ovečky ale nečekejte. Místní dílny se předhánějí, která bude originálnější, a dokazují, že fantazii se meze nekladou.

Královská rodina.

ÚČETNÍ JDE NA DRAČKU

Procházíte mezi obchůdky a vidíte, jak se na vás z jedné strany kouká bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, fyzik Albert Einstein či místní fotbalový bůh Maradona, z druhé bývalá britská královna Alžběta II., módní návrhář Karl Lagerfeld či slavný účetní Fantozzi (hvězda italského filmu Paolo Villaggio). Zejména účetního lidé milují a kupují ho v těch nejnemožnějších verzích. Přitom komedie s jeho smrtí v roce 2017 skončily. Vysílají se ale v Itálii podobně často jako u nás např. Chalupáři.

PAPEŽ I BERLUSCONI

Koho si vyberete a postavíte k jesličkám, to je jen na vás. Je tu i papež, výrazní politici z celého světa, Ital Berlusconi i Korejec Kim Čong-un s jadernou střelou v ruce, fotbalistů nepočítaně. Není se čemu divit. Neapolitáni sportem žijí. Figurky se vyrábějí a malují ručně, v místních dílnách, většinou jsou z terakoty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.