Řezbář králických jesliček: Tři kroky a máte betlém! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Řezbář králických jesliček: Tři kroky a máte betlém!

Vytvořil mechanický betlém, k vidění je na jeho výstavě v kladenském zámku.
Vytvořil mechanický betlém, k vidění je na jeho výstavě v kladenském zámku. (Foto Aha! – Tonda Tran)

Vyřezat figurku stylem kralických řezbářů dokáže téměř každý. Alespoň to říká Oldřich Čech (51). Sám se tradici řemesla horalů pod Králickým Sněžníkem věnuje téměř 30 let.

Jako malý kluk se rodák ze Slaného s rodiči přestěhoval pod Králický Sněžník ve východních Čechách. Od modelářství tam v 15 letech přičichl k řezbařině a nakonec k místnímu tradiční mu řemeslu, rukodělné výrobě králických betlémů. Své vášni se věnuje už téměř tři desetiletí s pořádným fortelem. Je držitelem Ceny tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje, autorem velkých betlémů na Kladně či hradě Krakovci na Rakovnicku. Dnes, kromě vlastní tvorby, řemeslo učí na kurzech i veřejnost.

Vyřezat jeho stylem vlastní figurku podle něj dokáže téměř každý. „Králický styl je postaven hrozně jednoduše. Může jím tvořit i člověk, který není umělecky nadaný. Vždycky říkám, že pokud ořežete tužku, vyřežete i figurku. Stačí mít nářadí, trochu zručnosti, trpělivosti a vědět, jak na to, vysvětlil Oldřich Čech.

Oldřich Čech se tradičnímu králickému řemeslu věnuje desítky let.

Co potřebujete?

Lipové dřevo, ideálně oválný špalíček vysoký přibližně 10 centimetrů. K tomu dláto a speciální řezbářský nůž.

Kde sehnat nůž?

Oříškem může být sehnat speciální řezbářský nůž. Čech po užívá původní, který má od svého mistra. Dává ale lidem návod, jak si vlastní vyrobit. „Ideální je sehnat komerčně vyráběnou čepel do modelářského skalpelu, která se nazývá přímá šikmá. Do špalíčku se udělá dírka 9 mm, do které se čepel zalepí a nůž je hotový,“ popisuje Čech. V případě nouze podle něj poslouží i pořádně nabroušený krátký kuchyňský nůž.

Odřezávat klínky

Jádro tvorby, ke které se dostal Čech jako žák králického řezbáře Josefa Schwarzera, spočívá v tom, že z dřevěného špalíčku postupně odřezáváte klínky. „Tímhle postupem se dostanete k celé figuře. Je nutné ale být opatrný, protože nože jsou dost ostré,“ vysvětlil Čech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.