Lavička Rumcajsovy rodiny: Vyřezaná z 300 let starého dubu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Lavička Rumcajsovy rodiny: Vyřezaná z 300 let starého dubu

Boty musí být dokonalé, Rumcajs byl přece původně švec. Kontroluje to kolega Luboš Marx.
Boty musí být dokonalé, Rumcajs byl přece původně švec. Kontroluje to kolega Luboš Marx. (Foto David Taneček/ČTK a ara)

Pokud nemáte strach, klidně vezměte místo vedle slovutného řáholeckého loupežníka Rumcajse. Dřepí si takhle s celou rodinou na obrovitánské lavičce ve Valdštejnově lipové aleji z Jičína k Valdštejnské lodžii. Takže přitulit se tam můžete i k Mance…

V týdnu město Jičín odhalí dřevěnou lavičku, krásnou práci řezbářů Jana Rampase (50) a Luboše Marxe (43). Na jedné straně odpočívá Rumcajs se synkem Cipískem, na druhé straně si Manka podkasává sukni, aby si ji snad nepomačkala. Dílo vzniklo z iniciativy místních občanů podle grafického návrhu Štěpánky Novotné. Na provedení dohlížely dcery malíře Radka Pilaře (†61), který dal před bezmála šedesáti lety rodince podle pohádek Václava Čtvrtka (†66) podobu.

První práce na lavičce řezbáři udělali už loni na podzim přímo v zámeckém parku ve Vokšicích, odkud pochází masivní dubový kmen. Později opracovaný polotovar přestěhovali do dílny v Radimi nedaleko Jičína. „Každý prvek byl před realizací nakreslen na kmen a následně realizován,“ uvedli autoři.

Umělecký řezbář Jan Rampas pracuje na detailech hlavy.

Více než třistaletý kmen museli odlehčit výřezem vnitřní hmoty, aby se pnutím nedeformoval. Ovšem i tak váží 2,5 tuny a na délku má 4 metry. V aleji bude měsíc, pak se rozhodne o konečném umístění. Na opěradle uvidíme také například Valdštejnovo náměstí, Prachovské skály, vrch Zebín a plno zvířátek. Ve dřevě budou na několika místech vsazené acháty.

Můžeme zajít i do ševcovny!

Postava jičínského ševce Rumcajse, který se stal loupežníkem v lese Řáholci, je oblíbená díky večerníčkům i knize po několik generací. Na loupežníka mohou návštěvníci Jičína vzpomínat také v Rumcajsově ševcovně nedaleko Valdické brány. A zhruba pět kilometrů od Jičína je možné navštívit Rumcajsovu jeskyni.

Kdo se vydá na pochod?

Lavička se veřejnosti představí oficiálně v sobotu 23. března u příležitosti 56. ročníku turistického pochodu Putování za Rumcajsem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.