Řezbář Ladislav Mládek (72) z Domažlicka opět tvoří: Dřevo = život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Řezbář Ladislav Mládek (72) z Domažlicka opět tvoří: Dřevo = život!

Výstavy jeho děl v domově Clementas.
Výstavy jeho děl v domově Clementas. (Foto Aha! – R. Vébrová a Clementas Janovice)

Řezbářem a truhlářem byl celý profesní život Ladislav Mládek (72) z Domažlicka. Pak zručného řemeslníka, který krášlil i zámek v Horšovském Týně, zradilo zdraví, poležel si ve špitále. Na milované dřevo ale nezanevřel. Práce s ním mu vrátila chuť do života.

Do domova Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku, kde už více než rok žije, si nechal přivézt řezbářské nádobíčko. Dláta a rydla starostlivě opečovává, ta mu na oplátku spolehlivě slouží. Opět s nimi tvoří obdivuhodná díla. „Mám rozdělanou podobiznu Alberta Einsteina. Jde to sice pomalu, třesou se mi ruce a zrak moc neslouží, ale toho obdivuhodného velikána dokončím. Jen teď přemýšlím, jak ho nejlépe zpodobnit, aby nutil diváky k zamyšlení,“ řekl Ladislav Mládek. Krásu umělecky zpracovaného dřeva rád sdílí s ostatními, vystavuje proto na chodbách domova přes dvě desítky vybraných děl, která v průběhu let vytvořil. „Jedna série je věnovaná ročním obdobím, druhá vlastnostem a povahám člověka,“ uvedl za Clementas Janovice Pavel Pechoušek. Uznání sousedů i návštěvníků je pro seniora jako balzám.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.