Výstava unikátních reliéfů: Z lípy vyřezala 126 českých panovníků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Výstava unikátních reliéfů: Z lípy vyřezala 126 českých panovníků

Přemysl Otakar II. řečený král železný a zlatý s druhou manželkou Kunhutou.
Přemysl Otakar II. řečený král železný a zlatý s druhou manželkou Kunhutou. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, archiv Jarmily Haldové)

Unikátní dílo začala tvořit v roce 1997 a teď je blízko jeho dokončení. Výtvarnice Jarmila Haldová (70) už 24 let vyřezává z lípy české vládce a jejich drahé polovičky. Hotových je už 126 ze 132 postav!

Téměř dokončený soubor dřevěných reliéfů českých panovníků a panovnic v těchto dnech vystavuje královédvorské městské muzeum, zatímco umělkyně se připravuje k výrobě zbývajících tří vládců a jejich chotí. „Chystám se na Ferdinanda Dobrotivého, pak přijde na řadu Franz Josef a posledním bude Karel I., protože po něm následoval Masaryk a to už byl prezident a ne panovník,“ přibližuje výtvarnice, řezbářka a ilustrátorka v jedné osobě, která tvoří v Sedloňově v Orlických horách. „Když bude čas, snad se to celé podaří dokončit během příštího roku,“ doufá.

Nejtěžší byli ti první

Před samotnou řezbou se Haldová věnuje přípravě, která spočívá ve studiu života panovníka, jeho povahy, oděvu, zájmů a vůbec celého období jeho vlády. „Někdy je tak na pozadí znázorněn kus děje nebo předmět, který má něco symbolizovat. V tom se mi obtížně dělalo deváté a desáté století, protože z toho období se toho tolik nedochovalo,“ říká.

Jeden vládce = měsíc práce

Jarmila Haldová vyřezává postavy do desek z lípy, které jsou buď vcelku, nebo sklížené z několika částí. „Je to lehké a měkčí dřevo, takže se s ním snadněji pracuje,“ vysvětluje. „Po vyřezání na něj maluji olejovými barvami,“ dodává s tím, že na některé části používá i tempery. Vznik jednoho reliéfu zabere zhruba čtyři týdny.

Co, kde, kdy, za kolik

Panovníci českých zemí a jejich manželky

  • KDE: Výstavní sál na Staré radnici, náměstí T. G. Masaryka 1, Dvůr Králové nad Labem
  • KDY: do 19. prosince, út – pá 9 až 12 a 13 až 16 hod., so a ne 13 až 16 hod.
  • ZA KOLIK: základní vstupné 30 korun, snížené (děti, senioři) 15 Kč.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.