Sochař Michal Olšiak ohromuje fantastickými plastikami! TAJEMSTVÍ DOBRÉHO PÍSKU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Sochař Michal Olšiak ohromuje fantastickými plastikami! TAJEMSTVÍ DOBRÉHO PÍSKU

Sladké sny, dívka z písku je dokonalá.
Sladké sny, dívka z písku je dokonalá. (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Michal Olšiak (43) je malíř a sochař. Účastnil se mnoha mezinárodních mistrovství také v sochání z písku. Pro letošní návštěvníky Lednice na jihu Moravy připravil 18 velkých soch na téma Cesta do fantazie. Jeho festival soch najdete jen několik stovek metrů od tamního zámku.

„Písek mě bavil vždycky. Většinou jsem ho nahromadil do výšky a udělat si v něm cestičky, aby mohla jezdit shora dolů kulička. Ale že bych někdy dělal z písku sochy, to mě nenapadlo. Vše začalo, když mi bylo jednadvacet a odjel jsem do Itálie na brigádu sbírat hrozny. Jenže hrozny byly ještě zelené. Tak jsem si říkal, co tam budu dělat. Při koupání v moři jsem přišel na to, že je na pláži jemný písek. Zkusil jsem z něj proto vytvořit metr a půl vysokého krále. Měl jsem u sochy kýbl, do kterého mně lidé házeli peníze. Vydělal jsem tak i 12 000 korun denně,“ vypráví Michal Olšiak, který vystudoval ve Žďáru nad Sázavou gymnázium.

V Thajsku byl celebrita

Jeho první sochy z písku ovšem vznikaly systémem pokus omyl. Musel vymyslet princip. Hodně mu jich kdysi spadlo a občas se mu rozsypou i dnes. Zvláště, když Michalovi Olšiakovi nepřeje počasí. Nejčastěji jezdil sochy z písku stavět v zimě do dalekého Thajska. Tam byl za hvězdu... „Dělal jsem je tam jako vůbec první na světě. Musel jsem si ale nejdříve najít lokalitu, kde byl vhodný, kvalitní písek, ze kterého se dalo tvořit. Tehdy se tam daly takto vydělat slušné peníze. Lidé sochy tenkrát sice obdivovali, ale na druhou stranu nevěděli, co si o tom mají myslet. Byl jsem je stavět třeba i na Novém Zélandu, ale tam chodí turistů po plážích málo, takže se to nevyplatilo.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (6. 6. 2021)



Přečtěte si
AliAlice
16. 1. 2022 • 16:23

14 TONY...Co to meleš ??.Pan sochař má velký talent,a pomoc psychiatra by sedla spíš tobě

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.