Nerušte velrybu, zachraňuje svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nerušte velrybu, zachraňuje svět!

Nejkrásnější je po setmění, to zrovna ožívá.
Nejkrásnější je po setmění, to zrovna ožívá. (Foto ara)

Sem tam se stane, že na souši uvízne velryba. Ale v centru rakouské metropole? Nevídané! Pokud tedy není celá z oceli a neplácá se přímo uprostřed Muzejní čtvrti. To už totiž zavání uměním. A taky naléhavým apelem...

Nepřehlédnete ji, ani kdybyste chtěli. A to nejen proto, že měří úctyhodných 17 metrů. Pětitunová ocelová velryba o sobě totiž dává dost hlasitě vědět – vydává typické skřeky a po setmění září. Pokud se k ní ovšem nepřiblížíte víc, než považuje za bezpečné.

Bojí se lidí

Unikátní umělecké dílo Ozvěny vytvořil rakouský umělec Mathias Gmachl (47). Veřejnost se skrz něj snaží upozornit nejen na nutnost záchrany ohrožených druhů mořských živočichů, ale i na problematiku klimatických změn a takzvané hlukové zátěže. Zvuk, který produkují zámořské parníky a světové přístavy, se totiž ve vodě šíří až pětkrát rychleji než vzduchem. A svět pod hladinou tím trpí.

Okolo ocelové konstrukce je proto vyznačený kruh, který symbolizuje dostatečný odstup. Jakmile jej kdokoli překročí, světla kolem velryby zhasínají a zvuky (které jsou mimochodem skutečnými audiozáznamy z podmořského světa) postupně utichají. „Snažil jsem se tělo velryby vymodelovat co možná nejrealističtěji,“ nechal se slyšet výtvarník. „Vše jsem konzultoval s přírodovědci a celý proces trval víc než rok. Barvy jsou vybrány tak, aby reprezentovaly podvodní svět jako celek.“ Pár týdnů si bázlivá velryba ve Vídni ještě pobude. 11. června ji ale čeká daleká plavba – přesídlí do švýcarského Lugana. A na přelomu roku pak až do kanadského Montrealu.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (23. 5. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.