Bílá velryba existuje! Vyfotili ji u Austrálie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bílá velryba existuje! Vyfotili ji u Austrálie!

Bílý chlápek vypadá docela dobromyslně.   Keporkak, někdy označovaný jako plejtvák dlouhoploutvý, je kosticový kytovec. Dosahuje obvykle délky 14 – 15 metrů a hmotnosti přes 25 tun. Živí se krilem (malí mořští korýši) a malými rybami.
Bílý chlápek vypadá docela dobromyslně. Keporkak, někdy označovaný jako plejtvák dlouhoploutvý, je kosticový kytovec. Dosahuje obvykle délky 14 – 15 metrů a hmotnosti přes 25 tun. Živí se krilem (malí mořští korýši) a malými rybami. (Foto Craig Perry)

Bílá velryba není jen výmysl amerického spisovatele Hermana Melvilla. Několik takových kytovců skutečně ve světových oceánech žije. Vzácné snímky se nyní podařilo ve vodách u Nového Jižního Walesu v Austrálii »ulovit« fotografovi Craigu Parrymu (41).

Necelých sedm kilometrů od břehu totiž zachytil asi 12 metrů dlouhého bílého keporkaka. Soudí se, že je jedním ze čtyř albínů svého druhu na světě. V Austrálii ho poprvé zahlédli v roce 1991 a dali mu přezdívku Bílý chlápek. Platí tam nařízení, že se k němu nesmí na 500 metrů přiblížit žádná loď. Craigovi pod fotoaparát ale velryba zvědavě připlula sama...

Bílý chlápek vypadá docela dobromyslně. Keporkak, někdy označovaný jako plejtvák dlouhoploutvý, je kosticový kytovec. Dosahuje obvykle délky 14 – 15 metrů a hmotnosti přes 25 tun. Živí se krilem (malí mořští korýši) a malými rybami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.