Jeli na kajaku obří tvory zkoumat, a pak se to stalo: Spadla na mě VELRYBA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jeli na kajaku obří tvory zkoumat, a pak se to stalo: Spadla na mě VELRYBA!

Šlo jim o život!  Zázrakem přežili…  Keporkak má až 16 metrů
Šlo jim o život! Zázrakem přežili… Keporkak má až 16 metrů  (Foto Archiv Sanctuary Cruises, Profimedia.cz)

Kalifornský záliv Monterey Bay je výskytem velryb proslulý. Pro milovníky mořských obrů a divočiny se tedy jedná o ideální místo pro neopakovatelné zážitky. Brita Toma Mustilla (35) ale jeho láska k divočině málem stála život!

„Zničehonic ta velryba vyskočila z oceánu! Působila obrovsky, nemožně gigantická...“ popisuje svůj zážitek. „Kompletně zastínila ¨veškeré světlo, z těla a její tlamy se valilo obrovské množství vody.“

Když nad ním monumentální tvor »prolétal« a potopil mu kajak, byl si jistý smrtí. „Následně jsem cítil obrovskou sílu, jak mne tahá ke dnu. V životě jsem nic tak silného nezažil. Myslel jsem, že je po mně, nebo že jsem minimálně smrtelně zraněný, že mám všechny kosti zpřelámané!“ Když se vynořil a trochu oklepal adrenalin, popadl ho strach o přítelkyni Charlotte. I ta ale naštěstí vyvázla bez újmy!

Jako 5 slonů!

Malý zázrak, když si uvědomíme, že na Toma a jeho přítelkyni dopadl dospělý keporkak... Ačkoliv se ani zdaleka nejedná o ten největší druh velryby (tím je až 30metrový plejtvák obrovský) tak se stále jedná o opravdu monumentálního obra! Keporkaci měří okolo 16 metrů, což je pro představu o dva metry víc než vagon tramvaje (staré T3) a váží kolem 30 tun, tedy stejně jako pět dospělých slonů!

Snažila se jim vyhnout?

Velryby mají obrovský mozek a jsou velmi inteligentní. Tom je tak přesvědčen, že je viděla a byla schopná aspoň trochu uhnout. „Zpětně jsme koukali na to, co jsem natočil, je vidět, jak na nás ze vzduchu kouká... Proto si myslím, že jsme přežili – viděla nás a vyhnula se přímému nárazu,“ svůj prožitek blízké smrti popisuje.

Podle Toma existuje i jasné vysvětlení, proč vůbec velryba tak »skotačila«: „Byly blízko břehu a hodovaly v obrovském hejnu malých ryb, takže byly nadšené a extrémně šťastné.“ Jinými slovy prostě skákaly radostí!

I přes to, že Toma láska něžným gigantům málem stála život, tak se k nim teď přibližuje možná blíže než kdy předtím. Natáčí o velrybách dokument pro britskou televizi BBC!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.