Vakoplši přežili peklo: Tvorečkové se schovají i za palec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vakoplši přežili peklo: Tvorečkové se schovají i za palec

Maličký tvor tráví většinu života na stromech a živí se hmyzem.
Maličký tvor tráví většinu života na stromech a živí se hmyzem. (Foto Facebook/ Kangaroo Island Land for Wildlife)

Příroda si vždy najde cestu. Jako zázrakem přežily smrtící ohně v Austrálii i nejmenší vačnatci na světě, kteří se hravě schovají do lidské dlaně.

Požáry, které na přelomu minulého roku zachvátily jihoaustralský Kangaroo Island (Klokaní ostrov), měly kromě flóry zničit i tamější populaci miniaturních vakoplchů. Ochránci přírody však téměř po roce narazili na vzácný nález několika jedinců vakoplcha tasmánského a západního. Hlava malinkého tvora je veliká asi jako lidský nehet, obvykle dorůstá do 5 – 6 cm a váží pouhých 20 gramů. Někteří vakoplši jsou tak malí, že je hravě zdlábne i větší pavouk. Požár, který vypukl 20. prosince 2019 a trval až do ledna, spálil až 211 tisíc hektarů půdy a dva lidi připravil o život. Další ohně však vypukly i letos v létě. Ochránci přírody tedy byli překvapeni, že vakoplch katastrofu přežil. „Tento druh byl na Klokaním ostrově zaznamenán jen 113krát a letní požáry spálily většinu míst výskytu, které zbývalo,“ uvedla ekoložka Pat Hoedgensová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.