Neuvěřitelný příběh lovce humrů: Jak mě spolkla VELRYBA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Neuvěřitelný příběh lovce humrů: Jak mě spolkla VELRYBA!

„Všechno zčernalo.“ Potápěč Michael byl půl minuty v tlamě keporkaka, myslel na ženu i děti
„Všechno zčernalo.“ Potápěč Michael byl půl minuty v tlamě keporkaka, myslel na ženu i děti (Archiv Blesku)

Americký lovec humrů Michael Packard (56) přesně po roce zavzpomínal pro Cape Cod Times na děsivou chvíli, kdy ho u pobřeží amerického Massachusetts spokl a po chvíli zase vyplivl obrovský, zhruba 26 tun vážící keporkak!

Je to neuvěřitelný, ale skutečný příběh. Před rokem vyjel Michael jako obvykle za úsvitu na moře lovit humry. Měl za sebou dva ponory, při třetím se to stalo. Ze všeho nejdřív prý dostal strašlivou ránu. „Prásk! Jako by mě trefil nákladní vlak!“ líčí sugestivně. „Všechno zčernalo. Kolem mě se řinula voda, cítil jsem tlak na celé tělo a že se pohybuju vodou strašně rychle. Okamžitě jsem věděl, že jsem ve velrybě, že to není žralok. Vypadl mi regulátor (dýchacího přístroje), tak jsem si řekl: Radši si tu zatracenou věc dej zpátky do pusy...“ Byl si prý na sto procent jistý, že tentokrát jsou už jeho dny sečteny. „Běželo mi hlavou – a je to tady, Michaeli. Takhle se umírá...“ Myslel tedy na ženu a děti.

Zkusil ale zabojovat a začal kopat nohama a házet sebou. „A velryba šílela. Najednou cítím, že prudce stoupáme k hladině. Pak pohodila hlavou a... Bum! Vystřelilo mě to z její tlamy! Můj ty bože... Plíce mi nepraskly, vznáším se tam na hladině jako balon a vím, že asi budu žít dál...“ vylíčil. Útok přežil s pohmožděninami celého těla a poničenými vazy v koleni, ale to neřešil. „Tři týdny nato jsem se hlásil do práce.“

KEPORKAK (někdy označovaný jako plejtvák/hrboun dlouhoploutvý)

Délka života: až 50 let
Hmotnost: až 30 000 kg
Délka: 13 až 16 m (dospělá samice)
Potrava: živí se korýši a malými rybami
Zvláštnost: je znám svým podvodním zpěvem
Výskyt: většina světových oceánů vyjma Severního ledového.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.