Urputný boj rybářů: Vytáhli maxisumce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Urputný boj rybářů: Vytáhli maxisumce

Vítězslav Duda (vlevo) a Martin Fryč se životním úlovkem.
Vítězslav Duda (vlevo) a Martin Fryč se životním úlovkem. (Foto archiv V. Dudy a M. Fryče)

Na přehradě Olešná ve Frýdku- -Místku byl klid. Pak se ale zachvěla udička a začal lítý boj mezi obřím sumcem a dvěma kamarády rybáři. Souboj za tmy trval přes 30 minut. Nakonec 81 kilogramů těžkého dravce o délce 2,31 metru přemohli.

Pak už mohli Martin Fryč (26) z Hladkých Životic a Vítězslav Duda (37) z Ostravy jen slavit úspěch. „Je to životní úlovek, na kterém má však hlavní zásluhu kolega. Asi nic tak adrenalinového už nezažiju,“ popsal okamžik po vylovení pan Vítězslav. Oba rybaření milují, ale specializují se hlavně na sumce, což je náročná disciplína. Bez zkušeností a kvalitního vybavení, hlavně prutů či zvládnutí techniky, se sumčařina neobejde.

Podle Dudy byl velký problém se s mackem po jeho vytažení na břeh vůbec vyfotit. Měli co dělat, aby těžkou slizkou rybu udrželi. Zpět sumce pustit v plánu neměli, protože byl zraněný od trojháčku a zemřel by. Navíc se jedná o škodnou. „Hádám, že vzhledem k míře a váze mohl být sumec starý 40 až 50 let. Čím teplejší a úživnější voda, tím sumci rychleji rostou. Proto se na obří kusy jezdí třeba do Itálie,“ dodal rybář.

Víte, že...

...sumci jsou dravci, kteří se živí bílými rybami, jako jsou plotice či cejni? Zavděk ale vezmou i kapry, okouny či candáty.

Trofej za 20 tisíc

Martin Fryč se v porcování sumce vyzná a pochutná si na něm. Zhruba 1,30 metru dlouhý ocas se odstraní, ze zbytku se může kuchtit. Nadšení rybáři se rozhodli, že hlavu o váze 30 kg si nechají preparovat jako trofej. „Takže se nám to prodraží, preparátoři mají ceny i podle váhy. Odhadujeme, že nás trofej přijde až na 20 tisíc,“ uvedl Vítězslav Duda.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.