Jsou veselé, jsou hravé, jenže... Hejno kosatek potopilo loď! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jsou veselé, jsou hravé, jenže... Hejno kosatek potopilo loď!

Kosatky neútočí, spíš si hrají...
Kosatky neútočí, spíš si hrají... (Foto ara)

Kosatky jsou docela hraví savci – jenže když váží pár tun, může být i taková hra lidskému životu nebezpečná. Dřív se to nedělo, najednou ale u Portugalska začaly potápět plachetnice.

Čtveřice mladých, leč zkušených námořníků se plavila Atlantikem, 20 km od portugalského pobřeží, na jachtě Smousse. Najednou zaslechli hluk ze zádi a pocítili zvláštní otřesy. Všimli si, že kolem nich je pět, možná sedm kosatek – a jedna v tlamě drží jejich kormidlo a divoce jím třese.

Po chvíli toho nechala a začala to zkoušet další. „Jachta se stala jejich hračkou,“ popsal Augustin Drion (29), francouzský mořský biolog. „Věřili jsme, že si chvíli budou hrát a loď tolik nepoškodí. Proto jsme napřed nevolali o pomoc,“ popsal serveru Resident. Postupy v takových případech velí vypnout všechny vysílačky, mobily, sonary – mořští savci na signály mohou být citliví – a čekat, až kosatky loď omrzí. Posádka dobře věděla, že v oblasti může takové riziko hrozit.

Smousse šla pomalu ke dnu.

„Spíš si hrají, ale jak jsou obrovské, tak i hra může vést ke katastrofě,“ podotýká Drion. A taky se stala – do lodi udělaly pořádnou díru! „Když už dovnitř teklo, uvědomil jsem si, že to možná nebude v pořádku,“ vzpomínal biolog. „Chladnokrevně jsme zahájili úkony, na které jsme se cvičili: Zapnuli vysílačku, začali vysíla S.O.S., shromáždili suché oblečení, pitnou vodu a mobily...“ Připravili záchranný člun a sledovali, jak se jejich plachetnice pomalu potápí. Švédská loď odpověděla, že je do hodiny u nich.

Kosatky mezitím urvaly kormidlo a s »kořistí« odpluly. „Ale nechtěli jsme do vody, dokud to nebude absolutně nezbytné, nevěděli jsme, zda se kosatky nevrátí – kdyby zaútočily i na člun, je po nás,“ věří Drion. Záchrana dorazila tak akorát včas, když se po 45 minutách Smousse nadobro potopila.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.