Zoufalý mladý los na Vysočině: Tři dny zkoušel přejít dálnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zoufalý mladý los na Vysočině: Tři dny zkoušel přejít dálnici

Los zoufale obcházel kolem dálnice.
Los zoufale obcházel kolem dálnice. (Foto Aha! – Václav Hlaváč)

Dálnice zastavila cestu mladého losího býka. Ten se u Humpolce na Pelhřimovsku tři dny marně pokoušel »dé jedničku« přejít. Ochránci zvířat ho nakonec museli uspat.

„Migroval na jih Čech do oblasti Třeboňska a Šumavy v okolí Lipna,“ uvedl zoolog Aleš Toman, který v rámci mezinárodního projektu ConNat vytipovává na Vysočině nebezpečná místa pro přechody velkých zvířat, jako jsou losi, jeleni, rysi, vlci a medvědi. Na jihu Čech by měla nyní žít zhruba dvacítka losů. „Jsou to zvířata pocházející z Pobaltí a Polska, která mají geneticky po generace zakódováno vyrazit na jihozápad Evropy,“ vysvětluje Toman. Tři dny marných pokusů donutily ochranáře zoufalé zvíře uspat narkotizační střelou. „Losa jsme naložili na traktor a pod dálnicí odvezli na druhou stranu. Když se probudil, pokračoval směrem na Kardašovu Řečici. Naposledy byl pozorován na Třeboňsku, pak se nám ztratil,“ popisoval další cesFoto Aha! – Václav Hlaváč tu zvířete zoolog Toman.

Dálnice, silnice i koleje

Nepřekonatelné bariéry pro migrující velkou zvěř vytvářejí především dálnice, některé silnice první třídy a železnice. Jen na Vysočině je vytipováno 26 kritických míst, která velkým zvířatům brání v jejich migraci za účelem se dále rozmnožit. „Navrhli jsme na nich různé typy opatření prostupnosti těchto kritických míst,“ informoval Aha! náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast lesního, vodního a zemědělského hospodaření Lukáš Vlček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.