Vetkala dějiny do 20 tapiserií! Gobelíny jako repliky maleb z Dalimilovy kroniky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Vetkala dějiny do 20 tapiserií! Gobelíny jako repliky maleb z Dalimilovy kroniky

Oldřich si veze Boženu do svého hradu.
Oldřich si veze Boženu do svého hradu. (Foto Aha! – S. Červená, P. Janeček/MAFRA/Profimedia.cz)

Od Kosmy přes Dalimila: Kroniky inspirující. Název výstavy v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně mluví sám za sebe – zasvěcena je kronikářství. A její mimořádně zajímavou součástí jsou tapiserie, do nichž olomoucká výtvarnice Věra Mičková vetkala české dějiny tak, jak jsou zachyceny v Dalimilově kronice.

K vidění tu je 20 gobelínů o velikosti 70 x 100 cm. Zachycují epizody z raných českých dějin a jsou replikami iluminací Pařížského zlomku nejstarší česky psané a veršované Dalimilovy kroniky, oficiálně Kroniky tak řečeného Dalimila z let 1331 až 1333. „Její zlomek o dvanácti listech je částí latinského překladu a byl získán z Paříže v roce 2005. Vznikl zřejmě v Itálii pro Karla IV. a je v Národní knihovně v Praze,“ přiblížila kurátorka výstavy Veronika Balajková.

Výstava nabízí na sedm desítek kronik. „Zachycují historii českého kronikářství od Kosmovy kroniky až po dobu osvícenství. Je to i ideální učebnice nejen pro školáky,“ prozradila Balajková.

Při vyšívání se zapotila

„Jde vlastně o české dějiny viděné italskýma očima. Iluminace vytvářeli toskánští mniši a do našich příběhů vložili svou krajinu, architekturu, faunu i floru,“ uvedla Věra Mičková. „Nudná pozadí měli tendenci krášlit ornamentálními tapetami, n ad jejichž vyšíváním zlatou nití jsem se řádně zapotila,“ dodala s úsměvem.

Víte, že...

...autor Dalimilova kroniky je neznámý? Přívlastek Dalimilova se objevil až v 17. století.

Kroniky inspirující

  • KDE: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín
  • KDY: Otevřeno: úterý až neděle 10 – 8 hod., do 27. února 2022
  • ZA KOLIK: 59 Kč, snížené 39 Kč, děti 6 – 15 let 39 Kč, rodinné 99 Kč



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.