Unikátní pašijový betlém: Přes 200 figur vyřezali ručně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Unikátní pašijový betlém: Přes 200 figur vyřezali ručně

Rozměrné dílo se rozkládá ve čtyřech řadách na pultu dlouhém šest metrů.
Rozměrné dílo se rozkládá ve čtyřech řadách na pultu dlouhém šest metrů. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Velikonoce jsou za námi, příběhy z bible si ale můžete připomenout i mimo svátky. Třeba návštěvou unikátního pašijového betlému, který je k vidění v jihočeské Bechyni. Betlémář Libor Šedina (43) ho se svým otcem vyřezával osm let. Podobný nikde v Česku nenajdete.

Libor Šedina představuje v rodině pátou generaci řezbářů. Betlém, který čítá už přes 200 postav, vystavili Šedinovi v šest metrů dlouhé garáži v rodinném domě. Poctivě ho vyřezali figurku po figurce bez použití soustruhu. „Zatím není dokončený. Stále na něm pracujeme. Čerpáme z evangelií a přidáváme nové scény. Jediné, co nás limituje, je prostor,“ řekl autor. Šedinovi na výrobu použili lipové dřevo, které prosychalo osm let.

Betlém postavili před velikonočními svátky a českobudějovický světicí biskup Pavel Posád mu požehnal. Mimořádné dílo si mohou zájemci prohlédnout až do 3. listopadu vždy od 10 do 17 hodin. „Je to i s výkladem. Nejdříve jim řeknu, co vlastně vidí, o čem slovo betlém je a jak jdou jednotlivé výjevy po sobě,“ dodal řezbář.

Víte, že...

...pašijové betlémy se vyskytují již jen ojediněle v některých částech světa? Oproti tomu jsou notoricky známé vánoční betlémy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.