Zlaté ruce Martina Puczoka (30): Vyrábí housle v havířovském paneláku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zlaté ruce Martina Puczoka (30): Vyrábí housle v havířovském paneláku!

Martin Puczok (30) z Havířova nyní vystavuje svoje nástroje v Muzeu Trojmezí v Jablunkově.
Martin Puczok (30) z Havířova nyní vystavuje svoje nástroje v Muzeu Trojmezí v Jablunkově. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, archiv M. Puczoka)

Ve sklepě havířovského paneláku vznikají pod rukama Martina Puczoka (30) hudební nástroje podle odkazu starých mistrů. Jeho hranatými houslemi, hranatou basou, píšťalkami a fujarami už se pyšní folklorní hudebníci napříč republikou i na Slovensku.

Pro Martina to však není obživa, ale koníček. Svoje první housle vyrobil před zhruba deseti lety pro svou přítelkyni, dnes už manželku. „Stále na ně občas hraje,“ uvedl umělec, který kvůli foukacím nástrojům chodí po lese, klepe na dřevo a poslouchá, jak rezonuje. K lidové tvorbě ho to táhlo odmalička. V patnácti letech ho inspirovala oblast Zvolenska, kam rád jezdíval a sbíral zkušenosti v tvůrčí dílně. Odtamtud pochází i nápad na hranaté nástroje.

Nástroje zdobí ornamenty.

„Hranatým houslím se říká škatulové. Legenda vypráví, že v době, kdy Slováci migrovali do Ameriky a zpočátku neměli moc peněz, vyráběli si je z bedýnek od ovoce. Mají ostřejší zvuk. Zrovna teď pro Terchovou dokončuji sestavu houslí, basičky a violy,“ poznamenal Puczok. Jedny hranaté housle přijdou zhruba na 15 tisíc korun a jejich zhotovení trvá panu Martinovi asi měsíc. „Dělám je ve volném čase. Naštěstí přes sklep vede teplovodní potrubí pro celý vchod, takže tam můžu kutit i v zimě,“ usmál se muž.

Kuchyně i restaurátorství

Martin se jinak živí výrobou kuchyní. Vystudoval však restaurátorství a u hudebních nástrojů ho o něco dál posunul houslař Tomáš Pospíšil z Ostravy. Nyní umělec představuje svoje kousky v Muzeu Trojmezí v Jablunkově na výstavě o tradičních hudebních nástrojích v lidové kultuře.

 



Přečtěte si
Josef124
5. 3. 2024 • 05:33

Jooo kdo umí, ten umí . Já bych housle nedokázala vyrobit ani omylem. Jsem ráda, že jsem se na ně už naučila alespoň trochu hrát. Hrál na ně můj otec i děda, tak to beru jako takovou rodinnou tradici, ale jako malá jsem na ně hrát vůbec nechtěla. Až teď v dospělosti. Objednala jsem si je z https://www.chn.cz/ a učím se na ně sama.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.