Do Frýdlantu nejen za vánoční atmosférou: Betlém láká děti i v létě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Do Frýdlantu nejen za vánoční atmosférou: Betlém láká děti i v létě!

Na pohyblivém betlému pracoval Gustav Simon šedesát let.
Na pohyblivém betlému pracoval Gustav Simon šedesát let. (Foto ČTK/Vít Černý)

Vánoční atmosféru mohou návštěvníci Frýdlantu na Liberecku zažít už v létě. Tamní pohyblivý Simonův betlém je totiž přístupný i v turistické sezoně, od května do září.

„O prázdninách o něj mají zájem hlavně rodiny s dětmi, dříve byly častými návštěvníky i dětské tábory,“ řekl vnuk tvůrce betléma Robert Simon. Dědeček Gustav začal betlém vytvářet na konci 19. století a pracoval na něm 60 let. Přes léto se staral o hospodářství, na betlému pracoval jen v zimě. Scéna o rozměrech čtyři krát dva metry vyplňuje celou šířku hlavní světnice roubeného domu. Většina objektů je z papíru a ze dřeva, je jich tu 330, z toho pohyblivých 130. Figurky byly původně nepohyblivé, na dřevěné strojky je Simon napojil až později. I po těch letech je stále pohání původní mechanismus.

Závaží a provázky

Pohyb zajišťuje jedno padesátikilogramové závaží. Za pomocí lana vytáhne Simon závaží nahoru a než opět klesne na podlahu, figurky se deset minut pohybují. „Závaží je dělané tak, že podle váhy máte rychlost. Když uberete, tak to jde pomaleji. Když přidáte, tak to bude rychleji,“ vysvětlil fungování závaží Simon. K velkému závaží může přidávat malá, a tím pohyb figurek korigovat. Postavičky rozhýbává provázkový mechanismus.

Kdy je otevřeno

V chalupě čp. 357 je otevřeno od 10 do 17 hodin s dvouhodinovou polední pauzou od 12 do 14 hodin, 13. a 20. srpna bude ale zavřeno.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.