Zapomenutá módní ikona: Zámek Červený Hrádek představuje módu 30. let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zapomenutá módní ikona: Zámek Červený Hrádek představuje módu 30. let

Oděvní kufr Milady Hřibové.
Oděvní kufr Milady Hřibové. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Byla módní legendou meziválečného období! Jenže zatímco její současnice a konkurentka Hana Podolská (*1880 – †1972) má zvučné jméno dodnes, Milada Hřibová (*1907 – †1991), ač měla stejně velký salon, až 80 švadlen a úžasné modely, ne. Změnit to má výstava na zámku Červený Hrádek na Mostecku.

Pražské paničky si u Milady Hřibové nechávaly šít stejně rády jako u Podolské. Jenže Hřibová neměla tolik štěstí na medializaci a film. Proto si méně známou tvůrkyni vybrala k prezentaci kurátorka výstavy Hana Zvalová. „Podolskou film miloval. Spolupracovala s barrandovskými ateliéry. Hřibová tolik štěstí neměla. Byla spíš praktická,“ řekla Zvalová.

Šila pro lidi

Jako Podolskou, i Hřibovou postihlo v roce 1948 znárodnění. Dokumenty o dřívějším majetku ze strachu z postihu komunistů raději spálila. V Praze na Proseku si později, když ovdověla, otevřela ve dvoře domu malou dílnu a navrhovala a šila pro lidi dále. Stálým odběratelem bylo do roku 1989 umělecké družstvo UVA, které prodávalo předměty umělecké výroby.

Víte, že...

...na výstavu zapůjčil Barrandov tři oděvy Hřibové a tři Podolské? Portrét Hřibové momentálně neexistuje, pátrají po něm i její příbuzní.

Tvořila i série

Milada Hřibová vytvářela luxusní modely pro stejnou klientelu jako Podolská. Vedle toho pochopila, že je nutné obrátit se k střední vrstvě a dokázala přetvořit nákladné modely do jednodušší a přesto elegantní podoby. Naučila své švadleny šít malosériovým způsobem.

Nemáte ji ve skříni?

Ve svém krejčovském umu Milada Hřibová pokračovala a prodávala oděvy, i když v menším měřítku, i za socialismu. Lidem, kteří tehdy nakupovali v prodejnách UVA, tak její kousky ještě mohou viset ve skříni.

Výstava Móda 30. let

  • Kdy: do 31. srpna, úterý až neděle, 10 až 17 hodin
  • Kde: Zámek Červený Hrádek
  • Za kolik: 40 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.