Národní muzeum zve na výstavu Padesátá léta: Doba rudého temna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Národní muzeum zve na výstavu Padesátá léta: Doba rudého temna!

Výstavní síni vévodí digitální hlava, která střídá podobu Stalina a Gottwalda.
Výstavní síni vévodí digitální hlava, která střídá podobu Stalina a Gottwalda. (Foto – Mária Rušinová, NM)

Padesátá léta minulého století se Československem nelinou jen v duchu politických procesů a poprav, ale také radikálních celospolečenských změn. Temnou dekádu v režii komunistů, jež obrátila vlast vzhůru nohama, nyní prezentuje nová výstava Národního muzea.

Projekt vznikl u příležitosti 70. výročí od měnové reformy a úmrtí sovětského diktároka Josifa V. Stalina (1878-1953) i československého prezidenta Klementa Gottwalda (1896-1953) a s tím spojeným ústupem té nejtvrdší komunistické totality u nás. „Jdeme na to malinko jinak. Nechceme vystavovat pouze úplně eblematické věci té doby jako například dopisy z vězení a podobné věci kolem drátů. Věnujeme se čtyřem hlavním oblastem: politice, společenské transformaci, kultuře a zahraniční politice,“ prozradil Aha! historik Michal Stehlík.

Padesátá léta

Kdy: do 31.5. 2024

Kde: Historická budova Národního muzea, Václavské náměstí 68, Praha 1

Za kolik: 350 Kč, snížené 220 Kč, děti do 15 let zdarma

Krutá padesátá

V únoru 1948 se komunisté v Československu chopili moci. Byla zahájena kolektivizace a vlastníci půdy i živností tak přišli o veškerý majetek. Začalo šílenství v podobě politických procesů a zavládl strach ze Státní bezpečnosti a pracovních lágrů. Situace

Imperialistický prouďák

Mezi exponáty ční vrak motoru západoněmeckého stíhacího bombardéru F-84 americké výroby. „Kvůli nepřízni počasí a navigační chybě se 22. října 1959 s dvoučlenou posádkou zřítil na kopci Dyleň u Mariánských,“ dodal historik s tím, že oba piloti pád přežili a byly v prosinci vydáni zpět do západního Německa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.