Vedro nevedro, bitva nepočká: Hrr na Napoleona! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Vedro nevedro, bitva nepočká: Hrr na Napoleona!

Kopyta koní francouzské pěchoty vířila prach kolem kozáků na straně Rakouska.
Kopyta koní francouzské pěchoty vířila prach kolem kozáků na straně Rakouska. (Foto Nedělní Aha! – Hynek Zdeněk)

Bylo horko k zalknutí, do bitvy však vojáci museli. I když šlo »jen« o výroční připomínku napoleonských válek u Znojma. Nadšenci oblékli dobovou výstroj, kterou na úpalu záhy propotili!

„Na první pohled se to nezdá, ale uniforma, zbraně a další výbava váží skoro deset kilo a je v tom děsné horko,“ přiznali včera nadšenci v uniformách rakouských polních myslivců. V ukázce historické bitvy u Dobšic se před žárem neměli kam schovat. Jezdce na koních občas aspoň osvěžoval vánek vyvolaný jízdou. „Je v tom dnes vážně hrozně,“ netajil po bitvě Marek Polan z Noe Polo Clubu v uniformě francouzského kyrysníka. Ve třicetistupňovém vedru na asi 150 aktérů i diváky dohlíželi zdravotníci z Českého červeného kříže a hasiči. Jejich služeb ale naštěstí nebylo potřeba.

V Dobšicích připomněli 214. výročí bitvy u Znojma.

Video se připravuje ...

Bitva u Znojma

Odehrála se 10. – 11. července 1809. Rakouská armáda měla zpočátku převahu, kterou však ztratila a čelila několikanásobné přesile Francouzů. Nakonec se slovy „Dost bylo krve!“ zastavil útok sám Napoleon.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.