Zlatá ulička: Na Pražském hradě připomíná muzeum, ta v Turnově ale žije | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zlatá ulička: Na Pražském hradě připomíná muzeum, ta v Turnově ale žije

Zlatá ulička na Pražském hradě.
Zlatá ulička na Pražském hradě. (Foto Aha! – Ondřej Krotil, ČTK)

Zanedbaná pasáž v centru Turnova se změnila v Uličku řemesel, připomíná slavnou Zlatou na Pražském hradě. Stejně jako tam v 16. století sídlili zlatníci, i tady představují svůj um šperkaři. A nejen ti.

Návštěvníci mohou koukat pod ruce rytcům, obuvníkům, nožířům nebo brusičům a každý si může jejich výrobky i koupit. „Nikde jinde podobnou pasáž, jako je tato ulička, neuvidíte,“ říká zlatnice Markéta Mikulová, která už 25 let zpracovává šperky z přírodních materiálů a její skvosty putovaly i k prezidentovi Petru Pavlovi.

Na Hradě je Zlatá ulička už jen muzeum, ve městě drahokamů a polodrahokamů opravdovsky žije. V další místnosti pracuje autorská šperkařka Pavlína Hájková. Hned vedle šije boty na zakázku Kateřina Holíková. „V Uličce mám možnost realizovat nápady, které mohu předat zákazníkům,“ vysvětluje. Město Turnov, které zchátralou pasáž za 19 milionů opravilo, si slibuje, že bude atraktivní jak pro turisty, tak pro místní občany a dojde k oživení historického centra.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.