Roubenku přestěhují 55 kilometrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Roubenku přestěhují 55 kilometrů!

Chlév stával na Morávce na Frýdecko- -Místecku.
Chlév stával na Morávce na Frýdecko- -Místecku. (Foto Aha! – J. Gartnerová, Valašské muzeum v přírodě, Muzeum Těšínska)

Desítky let stály na stráních pod horami na Frýdecko-Místecku. Dům bez komína zvaný kurlok, památná roubenka, chlév i ovčín neboli zimovisko. Dávné majitele by určitě ani ve snu nenapadlo, že se stavby jednou vydají na dlouhou cestu do rožnovského muzea v přírodě. Stalo se.

Kurlok z Košařisk, chlév z Morávky a zimovisko z Nýdku už tam jsou, roubenku z Komorní Lhotky stěhování teprve čeká. Všechny čtyři unikáty budou součástí nově vznikající expozice Kolibiska. Na roubeném ovčínu, který stával na kamenné podezdívce, už pracují tesaři. Odstraňují shnilé části, nahrazují je novými a dřevo impregnují.

Na řadu přišel i chlév. „Skládáním jednotlivých prvků poznáváme jednotlivé prostory pro krávy, prasata a kurník,“ popsali pracovníci muzea. Kurlok montáž teprve čeká. „Musíme dodělat chybějící prkna,“ sdělil Radek Bryol z muzea. Nevšední stavení bez komína kdysi bývalo na chudém Těšínsku běžné. Mělo otevřené ohniště, a lidé uvnitř bývali tak trochu uzení.

Podle etnografky Muzea Těšínska Lucie Kaminské se bydlelo v kurlocích ještě v 50. letech minulého století. „Byl to chudý kraj. Lidé tam nic neměli, a tak nepotřebovali ani nábytek. Seděli na nízkých lavicích pod úrovní dýmu. Na nich i spali a pod nimi se choulily slepice a husy,“ líčila Kaminská. Památná 130 let stará roubenka z Komorní Lhotky se momentálně trám po trámu, krokev po krokvi rozebírá. Až dorazí do Rožnova, některé části budou muset odborníci znovu zhotovit. I přes špatný stav se jedná o autenticky zachovanou ukázku dřevěného obydlí z 19. století z oblasti horských polan v Beskydech.

Zcela zapomenuti

Památná roubenka v Komorní Lhotce zůstala opuštěná v roce 2014 po smrti dvou bratrů, kteří se dožili 90 let. O sourozencích, svobodných mládencích, kte ří ve stavení jako z předminulého století žili, nikdo nic neví. Nepamatuje si na ně vedení obce, kronikářka a ani dědicové, kterým roubenka připadla. „Vím jen, že poslední z nich umřel před devíti lety. Jelikož jsme pro dřevěnku neměli vy užití, nabídli jsme ji skanzenu,“ řekl Jan Stonawski.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.