Nové muzeum v Milovicích: Nebyli tu pouze sovětští okupanti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Nové muzeum v Milovicích: Nebyli tu pouze sovětští okupanti

Malé tanky, kalamáře, popelníky či těžítka vyráběné zámečnickými dílnami z Milovic.
Malé tanky, kalamáře, popelníky či těžítka vyráběné zámečnickými dílnami z Milovic.  (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Město Milovice jako symbol přítomnosti sovětského vojska v Československu? Možná. Ale bylo to i trochu jinak. Vidět je to v novém Muzeu vojenského prostoru v Milovicích, kde je pobytu rudoarmějců věnovaná jen menší část.

„Sovětské armádě je tu věnovaná jen pětina. Historie vojenského prostoru je totiž mnohem bohatší,“ říká Aha! kurátor Zdeněk Votava. Jak by ne. Vždyť v tomto prostoru cvičila vojska rakouská, německé armády, vojáci Československé republiky a také sovětská armáda.

Už za Rakouska

Výcvikový prostor vznikl v místech bývalé obce Mladá už v roce 1904, kdy zde rakouská armáda zabrala 3465 hektarů půdy, které potřebovala na velká polní cvičení. Mladá pak byla o rok později nuceně vysídlena, a tak se tu začala psát vojenská historie. Až teprve 64 let poté se tu na 33 let zabydlela Sovětská armáda, která odešla 30. června roku 1991.

Vzácný oděv

Až po dvaatřiceti letech tu město za 2,5 milionu korun vybudovalo v kulturním domě muzeum. „Podařilo se nám získat nebo vypůjčit tři stovky sbírkových předmětů, které mapují období 87 let vojenského prostoru,“ říká Votava. A nejvzácnější kousek? Kožený oděv československého tankisty. „Na světě se dochovaly jen tři a jeden z nich je tady v Milovicích,“ prozradil kurátor.

Pět časových období

Hlavní expozice v místnosti o velikosti zhruba 150 m² je rozdělena do pěti časových období. Každé je prezentováno textovými panely, exponáty a figurínou oblečenou do příslušného vojenského stejnokroje. Na textovém panelu je i QR kód. „Je navázaný na webové stránky, aby se mohly neustále doplňovat další materiály,“ říká Votava. Komentované prohlídky jsou v 10, 12 a 14 hodin.

35 tisíc vojáků a příbuzných

Součástí bylo letiště, kasárny nebo civilní byty. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 zde byla umístěna jedna z největších základen střední skupiny vojsk sovětské armády v Československu. V Milovicích bylo 35 tisíc sovětských vojáků a civilistů. Přitom samotné Milovice měly jen 1200 obyvatel. Po odchodu se postupně rozrostly na nynějších téměř 14 tisíc.

Výstava v muzeu

Kde: Muzeum, Milovice

Kdy: od 11. 7, úterý až neděle 10:00 – 18:00

Za kolik: 90 Kč



Přečtěte si
Yao Xixao
4. 7. 2023 • 18:16

Nevim, ale 91-68 mi přijde spíš jako 23let, než 33. Počty tak druhý třídy. Neva, dnes jsem se v jinem článku dočetl, že tu rusové byli 46let. Vzdělání novinářů je horší než žáka 1 stupně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.