Jihočeské muzeum opečovává vzácný kovový enkolpion z 12. století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jihočeské muzeum opečovává vzácný kovový enkolpion z 12. století!

Postavy mají ohlazenou tvář, kříž tedy někdo dlouho nosil.
Postavy mají ohlazenou tvář, kříž tedy někdo dlouho nosil. (Foto Jihočeské muzeum ČB, J. John, ara)

Pochází z období vrcholného středověku a byl ukovaný před 900 lety na Kyjevské Rusi. Poté vzácný kovový křížek, o kterém je řeč, doputoval po obchodních stezkách až do našich končin, aby ho pak na stovky roků spolkla zem nedaleko Vitína.

Unikát medailon s ikonou patřící mezi tzv. enkolpiony měří 8,3 centimetru na výšku a 7 na šířku. „Jde o dvoudílné náprsní kříže s ostatky svatých, odborně pektorály, které byly do Čech dováženy z východu, mimo jiné z oblasti Kyjevské Rusi,“ vysvětlila archeoložka ZuzanaThomová. Než se skvost stal v roce 2016 součástí sbírek Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, objevil ho hledač s detektorem kovů v místech, kudy vedla prastará dopravní tepna. „Byla součástí středověké a raně novověké stezky do Prahy,“ uvedla Thomová. Unikát ležel asi 25 cm pod zemí. Na jedné straně je vyobrazení ukřižovaného Krista a na straně druhé Panny Marie s Ježíškem. „Kříž se k nám dostal v očištěném stavu, a tak bohužel není jasné, zda uvnitř obsahoval nějaké stopy po případné relikvii nebo jiném materiálu,“ dodala vědkyně.

Kovová všehochuť

Kříž se skládá ze směsi mědi, zinku a olova s pozůstatky stříbřité výzdoby z mědi, síry a olova. Nejedná se tak ani o klasický cínový bronz, ani o pravou mosaz, neboť v raném středověku byla na Kyjevské Rusi využívána pestrá mozaika různých slitin.

Víte, že...

...konec Kyjevské Rusi (území dnešního Ruska a Ukrajiny) zpečetily ve 13. století hordy Mongolů pod vedením chána Bátúa (1205-1255, na snímku)? Rozpad země však už dříve započaly neustálé boje o trůn mezi tamními knížaty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.