ČETNÍCI! Jací opravdu byli zjistíte v Brně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

ČETNÍCI! Jací opravdu byli zjistíte v Brně

2001: Četnické Četnické humoresky
2001: Četnické Četnické humoresky (Foto Aha! – J. Nováček a vila Löw-Beer, Česká televize)

Příběhy prvorepublikových četníků ožily nyní v Celnici na zahradě brněnské Low- -Beerovy vily. Lidé zde mohou porovnat jejich reálné osudy, radosti a patálie s příběhy Arazímovy pátračky z televizního seriálu Četnické humoresky. A doplnit si tak své vědomosti o těchto strážcích zákona.

„Klub vojenské historie mapuje bezpečnostní sbory od první republiky do současnosti,“ řekl Aha! Vladan Dokoupil z Low-Beerovy vily. „Československé četnictvo bylo od 14. dubna 1920 vojensky organizovaným bezpečnostním sborem, plnilo úkoly na celém území státu,“ doplnil Dokoupil.

Lidé tak mají ojedinělou možnost nahlédnout do tajemného světa přileb strážníků z první republiky, policejních řetízků, historických pušek a pistolí. K vidění je spousta originální dobové výstroje, výzbroje, ale i neretušované fotky z opravdových případů, stejnokroje, originální doklady, fotografie, listiny. Z dokumentů sálá prvorepubliková atmosféra.

Klub vojenské historie v Brně připomíná tradice prvorepublikového četnictva při řadě příležitostí.

Četnící, VB, policie

Zákon mladé republiky četníky definoval jako »vojensky organizovaný sbor strážný, jenž určen jest k tomu, aby podle stávajících zákonných předpisů a nařízení úřadů státních udržoval v celém území Československé republiky veřejný pořádek a veřejnou bezpečnost«. Z četnického sboru se vyvinula později nechvalně proslulá komunistická Veřejná bezpečnost a v moderní době i současná policie.

Uniformy i s rukavičkami

Hned od prvních okamžiků existence četnictva bylo dohodnuto, že v případě války bude k dispozici jeho část armádě. Vlastní stejnokroje proto zřídil zvláštní předpis už v roce 1919. Barva uniforem byla stanovena jako zelenošedá, tato barva se používala na čepici, blůze, kabátu, pláštěnce, dlouhých i krátkých kalhotách, ovinovačkách. Jen rukavice byly šedé z přírodní kůže, ve svátek se nosily bílé.

VE SLUŽBĚ – Z HISTORIE ČETNICTVA A JIHOMORAVSKÉ POLICIE

✔ KDY: až do 29. 2. 2024, otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

✔ KDE: galerie Celnice v zahradě vily Löw–Beer v Brně.

✔ ZA KOLIK: vstup je volný.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.