V hradeckém muzeu začala výstava starých hraček: Plyšákům je 140 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

V hradeckém muzeu začala výstava starých hraček: Plyšákům je 140 let!

Plyšové hračky staré více než sto let.
Plyšové hračky staré více než sto let. (Foto Aha! - Jitka Pecharová)

Do dětských let vrací dnešní babičky a dědy výstava Kouzlo hraček v královéhradeckém muzeu. Většina pochází z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové (65).

Dochované panenky, autíčka, plyšáky, vláčky a další vystavené kousky jsou hračky, se kterými si hrála sběratelka, manžel Milan (68) a potomci. Další předměty zapůjčili lidé z okolí. Exponáty doplňují i dobové snímky, které umocňují nostalgický nádech výstavy. „Vystavila jsem tu i panenku, ke které mám největší vztah. Bylo mi pět, když jsem ji dostala a dala jí jméno Bohunka podle holčičky s podobně zrzavými vlásky, která s rodiči navštěvovala sousedy,“ vzpomínala sběratelka.

Plyšáky patří k nejoblíbenějším a popularitu si drží už více než 140 let. Na začátku se vyráběli plyšoví medvědi, pak další zvířátka i postavičky. Třeba generace Husákových dětí si určitě dodnes pamatuje, když v polovině 80. let na československý trh hraček pronikli mončičáci. Původně japonská hračka s gumovým obličejem byla nejprve k sehnání v Tuzexu, pak běžně v obchodech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.