Unikátní výstava v Brně: Burianovy mamuty ukazují po 50 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Unikátní výstava v Brně: Burianovy mamuty ukazují po 50 letech

Návštěvníci si unikátní díla i fotí.
Návštěvníci si unikátní díla i fotí. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, ČTK/Václav Šálek, mzm.cz)

Podívaná, která stojí za to! Celkem 70 obrazů malíře Zdeňka Buriana (1905 – 1981) je k vidění v brněnském Pavilonu Anthropos. Ucelenou část umělcova rozsáhlého díla mají nyní lidé možnost spatřit znovu po více než 50 letech.

Věnoval se vývoji člověka, loveckým scénám, výjevům ze života našich předků a tvorbě obrazů, zobrazujících faunu doby ledové. „Moravské zemské muzeum je vlastníkem 200 Burianových olejomaleb, které od něj nakoupilo v 70. letech minulého století,“ řekl Aha! archeolog a spoluautor výstavy Petr Kostrhun. Vedení muzea nepochybuje, že unikátní expozice se stane velkým návštěvnickým tahákem.

Duše a příběh

Zdeněk Burian dokázal podle slov antropoložky Barbory Půtové dát svým objektům duši a příběh. Jeho obrazy dosud podle ní oslovují nejen laiky, ale i odborníky, a to i přesto, že vědecké poznání se od Burianových dob vyvinulo. „Například už nepředpokládáme, že lov mamuta probíhal tak, jak jej Burian zachytil, tedy že by se lovci dokázali přiblížit k mamutovi tak blízko. Potravinovou základnu tvořila spíše menší zvířata,“ uvedla Půtová.

Dotek i znaková řeč

Výstava myslí i na handicapované návštěvníky. Některých exponátů se lze dotýkat. „Chtěli jsme, aby byla u nás pro slabozraké a nevidomé možnost alespoň částečně si osahat naši dávnou historii,“ popsala Eva Vaníčková z muzejní laboratoře antropologické rekonstrukce. Ústřední video výstavy je navíc tlumočené do znakové řeči. + foto dotek Některých exponátů se můžete dotknout.

Uznávaný ilustrátor

Malíř Zdeněk Burian (1905 až 1981), celým jménem Zdeněk Michael František Burian, se prosadil jako ilustrátor dobrodružné literatury. Vynikl také jako mistr vědecké ilustrace. Proslul zejména svými paleontologickými rekonstrukcemi společně s profesorem Josefem Augustou. + foto burian Zdeněk Burian se narodil v Kopřivnici na Novojičínsku.

Víte, že...

...Zdeněk Burian má na svém kontě 13 tisíc prací? Více než tisícovka se zabývá paleontologickou tématikou, na kontě má i ilustrace 460 knižních titulů.

Kde: Pavilon Anthropos, Pisárecká 5, Brno

Otevřeno: úterý až pátek 9:00-17:00, sobota a neděle 10:00-17:00

Vstupné: plné vstupné 170 Kč, zvýhodněné 100 Kč (senioři nad 60 let, děti od 3 do 15 let, studenti), rodinné 350 Kč (2 dospělí + max. 3 děti)

Volný vstup: držitelé průkazů ZTP a ZTP-P a jejich doprovod, děti do 3 let

Potrvá: do 31.12. 2024



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.