Jana z Litvínova se toho nebojí: Tvoří obraz z ostatků bratra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jana z Litvínova se toho nebojí: Tvoří obraz z ostatků bratra!

Obraz obsahuje i popel bratra.
Obraz obsahuje i popel bratra. (Foto ČTK/Ondřej Hájek)

Vzpomínáme. Slovo plné piety na smutečních věncích zdobí v tomto období hroby na hřbitovech po celé republice. Vzpomínat lze ale i jinak. Vkusnou vzpomínku na zemřelé nabízí Jana Žitná (44) z Litvínova. Obrazy vytváří z kremačního popela.

Nápad na netradiční umění se zrodil v hlavě provozovatelky pohřební služby zhruba před rokem. Tehdy ji k malování přivedla kamarádka. „Já jsem malovala vždycky ráda, pak ale přišla rodina, podnikání a výtvarné potřeby ležely stranou. Občas jsem si jen tak malovala pro radost,“ líčila Aha! Jana. Když se jí kamarádka zeptala, jestli by nechtěla zkusit pouring, bylo rozhodnuto. Techniku, při které smíchává na plátně akrylové barvy a vytváří abstraktní obrazy, po čase obohatila o neobvyklý prvek. Začala do nich přidávat popel. Nejprve využila ostatky zvířat. „Mám kámošku v útulku, která zvířátka, k nimž má vztah, nechává zpopelnit. Poskytla mi popel z pejska a kočičky, a tak vznikly první obrazy,“ vzpomíná malířka. Později začala do výtvorů přidávat i popel z mosteckého krematoria.

Z ostatků bratra

Nyní tvoří pro sebe Strom života. „Je z popela mého pejska a také bratra, který zemřel před dvaceti lety,“ doplnila podnikatelka, která si nechala svoji techniku patentovat. Obrazy nyní maluje na zakázku pro své klienty.

Dívají se skrze prsty

„Setkávám se s různými reakcemi. Někdo se dívá trochu skrze prsty, další se zajímají. Zákazníci v tomto odvětví jsou hodně konzervativní. Já myslím, že je lepší se koukat na obraz, který ve mně vzbuzuje nějaké příjemné emoce, než na urnu s popelem na poličce,“ myslí si Jana.

Živnostník roku

Díky originálnímu nápadu se Jana dostala do povědomí nejen širší veřejnosti, ale také poroty soutěže Živnostník roku 2023. Za Ústecký kraj zvítězila. Na celorepublikovém finále soutěže hodlá představit právě Strom života.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.