Hyenismus na hřbitově v Kopřivnici: Ukradli pamětní desky a urny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hyenismus na hřbitově v Kopřivnici: Ukradli pamětní desky a urny

Z památníků padlých zloděj ukradl pamětní bronzové desky.
Z památníků padlých zloděj ukradl pamětní bronzové desky.  (Foto Antonín Navrátil, Kopřivnice)

Nad tím zůstává opravdu rozum stát. V Kopřivnici zloděj kovů ukradl všechny bronzové pamětní desky z pietního místa a lidem na hřbitově urny jejich pozůstalých. „Zbyly tam jen ty plastové,“ uvedla jedna z žen. Místní se ptají, jak je to možné. Vždyť pro výkup kovů už dávno platí přísná pravidla. „Velký hyenismus,“ komentují případ naštvaní lidé z Kopřivnice a volají po častějších kontrolách ve sběrnách kovů. Město teď řeší, z jakého materiálu pamětní desky udělat, aby se situace neopakovala.

„Hledáme nějakou alternativu. Za každou deskou u památníku padlým byla prsť země, nebo-li hlína z konkrétního bojiště, kde vojáci zahynuli. Je to smutné,“ uvedla mluvčí Kopřivnice Lucie Macháčková. Kašlou na předpisy Sběrny nesmějí fyzickým osobám vydávat hotovost. Peníze jim musejí posílat na účet nebo složenkou, aby se případně dalo dohledat, kdo přinesl věci z trestné činnosti. Přesto, jak uvedla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), se to nerespektuje.

„Naši inspektoři vyrážejí na kontroly každý rok,“ uvedla Miriam Loužecká z tiskového oddělení ČIŽP. Při poslední akci zjistili, že nejvíc zákon nedodržují sběrny v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Neevidovaly lidi, kteří jim věci donesli, přijímaly předměty z pietních míst nebo umělecká díla a platily v hotovosti. „Pokud se například prokáže, že výkupna neoprávněně přijímala odpady, příslušný krajský úřad může zrušit povolení k provozování tohoto zařízení,“ doplnila Loužecká. boxy

Trestný čin

Krádež uren může být kvalifikována jako trestný čin hanobení lidských ostatků. Za to pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Nelegální třetina

Z čísel inspekce usuzuje, že z přibližně 500 tisíc tun kovového odpadu ročně u nás je minimálně třetina nelegálního původu. Kdyby byla legálního původu, pak by každý obyvatel ČR musel odevzdat zhruba 50 kg kovového odpadu k výkupu ročně.

Pokuty za 9 milionů

Loni inspekce zahájila ve sběrnách kovů 85 řízení o uložení sankce za nedodržování zákona. Pokuty se vyšplhaly téměř na devět milionů korun, což bylo o 4,5 milionu více, než třeba v roce 2021.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.