Velká pomoc seniorům: K zesnulým golfovým vozíkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Velká pomoc seniorům: K zesnulým golfovým vozíkem!

„Se službou jsem spokojená,“ říká Oldřiška Sovová.
„Se službou jsem spokojená,“ říká Oldřiška Sovová. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Dostat se v ústeckém Střekově z jednoho konce hřbitova na druhý je poměrně náročná disciplína, zejména pro seniory. Správa pohřebiště proto v období dušiček přišla s velmi vítanou službou.

Po areálu hřbitova s rozlohou zhruba 32 tisíc metrů čtverečních rozváží pozůstalé, kteří mají problém s pohybem, golfový vozík. „Chodívám sem každý týden a řeknu vám, že když se vrátím domů, tak už ten den nic nezvládnu,“ svěřila se Aha! Oldřiška Sovová (88). Nebýt golfového vozítka, k hrobu svého muže by musela po svých až do nejspodnější části hřbitova. „Je to opravdu daleko, a jelikož chodím o holi, velmi mne to vyčerpává. Do toho mne teď děsí i spadané listí, abych na něm neuklouzla,“ líčila bývalá úřednice.

O dušičkách ji mile překvapil Tomáš Veselý (49), který ji dovezl až na místo v golfovém elektrovoze. „Je to služba právě pro tyto lidi. Za jediný den svezu tak kolem stovky lidí a velmi si to chválí,“ říká usměvavý šofér, který se snaží pomáhat seniorům i při nastupování či vystupování. „Někdy je odvezu na místo, a pokud si to přejí, počkám na ně, až vše obstarají, abych je svezl opět zpátky,“ doplnil muž. Na jedno nabití ekologického vozu zvládne rozvážet zájemce po hřbitově dva dny.

Na zavolání

Služba bude k dispozici nejen během listopadu, ale také celoročně. „Nyní rozvážíme od 8:00 do 15:30. Od příštího týdne bude ovšem nutné se předem objednat na telefonním čísle 724 099 722,“ uvedl vedoucí Správy hřbitovů Městských služeb Ústí nad Labem Jiří Bureš.

Víte, že...

...střekovský hřbitov je největší ze sedmi pohřebišť v Ústí? Nachází se zde i hrobka rodiny Schichtů. Johann Schicht (1855-1907) byl český podnikatel německé národnosti, který v severních Čechách vlastnil firmu na výrobu slavného mýdla s jelenem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.