U Norimberku odhalili největší masové pohřebiště: 2000 těl v 8 jámách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

U Norimberku odhalili největší masové pohřebiště: 2000 těl v 8 jámách

Jde zřejmě o dosud největší masový hrob v Evropě.
Jde zřejmě o dosud největší masový hrob v Evropě. (Foto X.com)

Vědci objevili patrně největší masový hrob na evropské půdě v dějinách. Naleziště v německém Norimberku obsahuje pozůstatky minimálně tisíce těl, spíše dvou. Badatelé zjistili, že jde o oběti dymějového moru, který zabil miliony Evropanů.

Pandemie dymějového moru se šířila Evropou zhruba od poloviny 14. století a je považována za největší hrůzu středověku. Mor sužoval Evropany dlouhá století, naposledy se v našich končinách objevil někdy kolem roku 1721. Vědci, kteří pohřebiště v Norimberku se podle nalezených stříbrných mincí domnívají, že těla sem byla pohřbena v první polovině 17. století (1619-1622). Uvádí se, že mor vyhubil kolem 60 procent evropské populace! Šířil se kousnutím blechy infikované bakterií Yersinia pestis. Postižení umírali v bolestech po záchvatech horečky, třesavky, zvracení, bolestech hlavy a hnisavých otoků. „Nález má velký význam za hranice našeho regionu. Hroby obsahují ostatky dětí, starých lidí, mužů i žen, mor si zkrátka nevybíral,“ komentuje norimberský primátor Marcus König.

Vědci v Bavorsku, jen 150 kilometrů od českých hranic, narazili na 8 morových jam, v každé se nacházely ostatky stovek pohřbených lidí. „Tito lidé nebyli pohřbeni na běžném hřbitově,“ upozorňuje Melanie Langbeinová z oddělení památkové péče. Podle ní jde o důkaz, že velké množství lidí muselo být pohřbeno v krátkém časovém úseku. „Museli je pochovat v krátkém čase bez ohledu na křesťanské zvyklosti,“ dodává. Těla dospělých byla těsně namačkaná k sobě, často i v poloze vsedě, do prostorů mezi nimi pak byly skládány mrtvoly dětí a kojenců tak, aby se v hrobě zaplnil každý kousek volného místa.

Domov důchodců

V místech pohřebiště měli developeři v plánu zbudovat domov důchodců. Právě proto probíhaly vykopávky na poli, při nichž masový hrob spatřil světlo světa. Badatelé ještě neznají přesný počet pohřbených těl, prozkoumali zatím jen tři z 8 jam, ale odhadují, že se jich tu může nacházet 1500 až 2000.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.