Stovky let staré flinty: Poklad skrytý v Říčanech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Stovky let staré flinty: Poklad skrytý v Říčanech!

Na dvoře muzea je lze pěkně rozložit a prozkoumat.
Na dvoře muzea je lze pěkně rozložit a prozkoumat. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Střílelo se z nich, když Evropou zmítaly kavalírské půtky, výboje Turků a rozrývaly ji pásy obrněnců. Čtveřici pušek s bohatou historií odhalila důkladná expertiza sbírky zbraní v říčanském muzeu.

Sbírkou 50 historických střelných zbraní se může pyšnit Muzeum v Říčanech. Do tamního depozitáře se dostaly po druhé světové válce, donedávna však muzejníci netušili, jaké poklady mezi nimi jsou. „Podle toho, co se traduje, se k nám zbraně dostaly z jednoho severomoravského zámku. Rudá armáda si z něj na sklonku světové války udělala velitelství a kapitán československého praporu se je rozhodl zachránit. Odvezl si je domů do Říčan,“ uvedl kurátor muzea Radek Holodňák s tím, že původně mělo zbraní být kolem 150.

Netušené bohatství

Odhalit skryté unikáty v depozitáři pomohla nedávná zbraňová expertiza švýcarského odborníka. A výsledek? Čtveřice naprostých unikátů nevyčíslitelné historické hodnoty. Z nejstarší z pušek se poprvé střílelo již počátkem 18. století, kdy probíhala tzv. válka o španělské dědictví (1701 až 1714). Puška přitom připomíná spíš malý kanon. „Jde o musketon, krátkou mušketu vyrobenou ve španělském Ripollu. Je to sedlová předovka s ráží 24 mm,“ řekl Holodňák.

„Je největší a nejstarší,“ ukazuje Holodňák musketon.

Zlaté české ručičky

Nejkrásnější flintou v říčanské sbírce je podle kurátora ta vyrobená kolem roku 1850 od puškaře Preisse z Mladé Boleslavi. „Preiss je pro lidi, kteří se střelnými zbraněmi zabývají, určitou záhadou. Moc se o něm neví. Jeho zbraně mají ale enormně vysokou řemeslnou úroveň. Na této dvouhlavňové kulovnici vidíme krásné lovecké motivy, psy, jeleny. Na každém milimetru zaujme zdobení, ta preciznost provedení je úžasná,“ pochvaluje si.

Střílel do nacistů

Jedním z unikátů je i samopal PPŠ-41 Špagin. Za druhé světové války je používala Rudá armáda a byly v oblibě pro svou spolehlivost. Tu však tento kus nepotvrdil. „Byl vyroben v roce 1943 a je poškozený. Mysleli jsme, že tomu bylo záměrně. Podle expertizy ale došlo k explozi hlavně vlivem přehřátí a přílišného užívání,“ vysvětlil kurátor.



Přečtěte si
stoura
14. 4. 2024 • 18:24

Stovky let staré flinty jo? A co ten ruský Špagin?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.