Jejich manželství trvá už 65 let: KAMENNÁ SVATBA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Jejich manželství trvá už 65 let: KAMENNÁ SVATBA!

Paní Jiřina a její manžel Jiří se spolu smějí i po 65 letech.
Paní Jiřina a její manžel Jiří se spolu smějí i po 65 letech. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Stačil jeden společný tanec na hasičském bále, sálem se zrovna nesla oblíbená Bořická šenkýřka. A byla z toho veliká láska! Jiřině (82) a Jiřímu (83) Ticháčkovým vydržela celých 65 let. Manželé teď slaví kamennou svatbu.

Vše začalo tím, že tehdy 18letý Jiří vyrazil z rodného Tlumačova na hasičskou zábavu do nedalekých Domažlic. Do oka mu tam hned padla pohledná dívka. „Byla o rok mladší než já. Nezaváhal jsem ani vteřinu a hned jsem k ní běžel, abych ji vyzval k tanci. A od té doby jsme spolu v jednom kole,“ smál se Jiří. „Moc se mi líbil, byl vysoký, měl sošnou postavu a husté vlasy. Ještě ten rok jsme se vzali,“ doplnila ho manželka Jiřina. Na svého chotě se přitom dívá pohledem, ze kterého je každému jasné, že jejich láska ani po 65 letech nevyprchala. „Ticháčku, ty jsi mi dal,“ usmála se paní Jiřina a pohladila muže svého života po vlasech.

Nový domov

Poslední dva roky si milující pár užil své. Oba potrápilo zdraví. Několikrát upadli, zranili se, skončili v nemoci a poté na oddělení následné péče. Ale každý na jiném a to je moc trápilo. Teď už jsou zase spolu. Nové zázemí našli v domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku. „Líbí se nám tu. Chodí sem harmonikář. Těšíme se, že nám zahraje tu naši, při které jsme se seznámili, a to je Bořická šenkýřka pivo nese,“ zanotovala paní Jiřina. „A už se nám sbíhají sliny na martinskou husu, kterou nám tady připraví,“ dodal Jiří.

Recept na trvalý vztah

„Je to láska. A také to, že jsme se téměř nehádali a máme se pořád rádi. Ale hlavně jsem se celý život snažila si nepřipouštět problémy,“ prozradila Jiřina, která s manželem vychovala tři děti. „Celý život měla prořízlou pusu. To se mi na ní líbilo a pořád líbí. Jsme prostě na sebe nějak naroubovaní,“ dodal Jiří.

Jaké svatby jsou?

Podle počtu společně prožitých let mají svatby, respektive jejich výročí, svůj název. Například po 8 letech manželství je to bronzová, stříbrná po 25 letech, zlatá po 50 letech, diamantová po 60 letech, kamenná po 65 letech, platinová po 70 letech a po 75 letech nebeská svatba.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.