V Lednici už se zahradničí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Lednici už se zahradničí

Skleník už dlouho funguje se zámkem v harmonii.
Skleník už dlouho funguje se zámkem v harmonii. (Foto Aha! – David Malík, ČTK/Václav Šálek)

Venku si na jaro ještě nějaký čas počkáme, ale ve sklenících už vše krásně kvete. A jedny z nejhezčích botanických exponátů mají rozhodně v jihomoravské Lednici. Tady se právě finišuje s údržbou. Příští víkend už sem můžeme zajít obdivovat třeba orchideje.

Na zámcích se nyní pracuje v interiérech, mnoho prací je ale zapotřebí udělat také v zámeckém parku a zahradách. „Ve skleníku se odehrává velká údržba. Naváží se nová zemina, prostřihávají se přerostlé palmy, přesazují se rostliny, vysazují se nové. Pravidelně se také čistí konstrukce skleníku a každý rok natřeme část žeber,“ vyjmenovala kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. Správa zámku má 45 zaměstnanců, z toho je 20 zahradnic a zahradníků. Vedle prací ve skleníku v současnosti pečují také o dřeviny v rozlehlém parku. Spolu s nimi pracují na generálním úklidu čtyři uklízeči, kterým pomáhají tři stálí průvodci, četa pěti údržbářů se stará o drobné opravy. „Každoročně malujeme prostory návštěvnických tras, teď jsme procházeli střechy, které potřebují drobné opravy, a je zapotřebí vyčistit okapy. Každoročně máme vyšetřenou částku na odborné čištění dřeva, většinou se jedná hlavně o dveře. Pracují na nich restaurátoři,“ dodala paní kastelánka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.