Výstava v Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji: Jak nasytit opeřence | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Výstava v Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji: Jak nasytit opeřence

Kos si vždy rád zobne do jablíčka.
Kos si vždy rád zobne do jablíčka. (Foto Botanická zrahrada hl. m. Prahy/Jan Kubeš)

Barevní, načechraní a štěbetající opeřenci pohladí vždy po duši. Zaslouží si, abychom jim zpříjemnili zimu něčím dobrým. Přikrmování má ovšem svá pravidla! Ať už je zima bílá nebo na blátě, ptáci naši pomoc ocení. Čím pestřejší bude nabídka, tím více hostů přiletí, a tím bohatší bude naše podívaná. Nevíte si rady? Fotografická výstava v Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji Jak krmit ptáky? vás navede.

„Dostupné a pro většinu ptáků vhodné je slunečnicové semeno. Nemusí být loupané,“ radí autor výstavy Jaroslav Škopek. Slunečnice milují třeba sýkory. Návštěvníci výstavy se seznámí i s hlavními typy krmítek a s tím, jak tvořit tukové směsi. Při troše štěstí mohou řadu opeřenců vidět naživo a vyfotit si je.

Můžete uškodit

Jde-li vám o ptačí dobro, opeřencům nedávejte odpadky, zbytky jídla z kuchyně, které by podléhaly plísním a kysly. Neprospívá jim ani solené či kořeněné, přepálený či přeškvařený tuk. Oblíbené vlašáky Výživným zpestřením jsou také vlašské ořechy. Stačí je trochu rozdrtit, vybrat větší skořápky, zbytek si ptáci přeberou. Pokud k vám na krmítko zalétá červenka, potěší ji rozdrcené vlašáky promíchané s nadrobenými dětskými piškoty.

Potřebují vodu

Zejména, je-li zima bez sněhu, kterého by si mohli práci zobnout, potřebují bezpečné napajedlo. Na hluboké nádoby je nutné dát rošt nebo prkénko, aby se pták nemohl utopit.

Výstava do 26. března.

Kde: V Botanické zahradě Praha v Troji, ve venkovním areálu Ornamentální zahrady.

Kdy: Do konce února každý den včetně svátků od 9 do 16 hodin, v březnu od 9 do 19 hodin.

Za kolik: Do konce února jsou venkovní expozice otevřeny bezplatně. Od března dospělí 150 Kč, děti od 3 do 15 let 100 Kč, rodinné vstupné 450 Kč.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.