Zajímavá výstava v Botanické zahraně Brno: K vidění jsou citrusy a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zajímavá výstava v Botanické zahraně Brno: K vidění jsou citrusy a...

Psidium cattleyanum – tzv. Jahodový strom lze pěstovat na zahradě. Jeho plody jsou velmi chutné.
Psidium cattleyanum – tzv. Jahodový strom lze pěstovat na zahradě. Jeho plody jsou velmi chutné. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Citrony a mandarinky v květináči za oknem, fíky, kaki i kiwi na zahrádce. Výstava v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity dokládá, že citrusy a tropické plody lze dobře pěstovat i v Česku. Zkuste si to třeba doma, na zahradě, balkónu či v bytě.

Kaki v květináči

„Vypěstovat kaki není nic složitého. Odrůda Hachya na odnoži Virginiana zvládne teploty až do –13 °C. Lze je proto pěstovat v květináči i na zahrádce. Obecně platí, že čím menší plody, tím jsou proti mrazu odolnější,“ vysvětlil citrusář Roman Prát.

Fíky nezmrznou

Podobně je to s fíkovníkem. „Mladé sazenice zvládnou teploty do minus deseti, tříleté stromky dokonce až minus 16 stupňů. Pokud nepřijde opravdu tuhá zima, nezmrznou,“ řekla citrusářka Iva Hažmuková.

Kiwi na zahrádce

Máte rádi kiwi? Odrůdu Actinidia, která se běžně prodává ve vaničkách po jednom kilogramu, lze také běžně pěstovat na zahrádce. „Mám vyzkoušené, že zvládly i teploty minus 20 stupňů,“ ujistila Hažmuková.

Budha na kandování

Jedním z nejzajímavějších citrusů je Budhova ruka. Nemá ale dužinu, je proto spíše dekorativní. Plody jde proto použít pouze na kandování.

Jahodový strom

Psidium známé jako Jahodový strom má dva druhy plodů. Červené o průměru 2,5 – 3 cm a žluté s průměrem až 5 cm. Ty červené jsou sladší, nicméně oboje jsou velmi chutné. I Psidium lze pěstovat na zahrádce.

Mandarinky za oknem

Hned několik druhů kvalitních mandarinek a citronů lze vypěstovat v květináči za oknem bytu. Potřebují jen teploty, které neklesnou pod 10 °C. Těšit se můžete na bohatou úrodu.

Kávovník dozrává

Kromě citrusů je část výstavy věnována i kávě. Botanická zahrada ukazuje i kávovník, kterému právě dozrávají bobule.

30 kilo banánů

V Botanické zahradě vyrostl na banánovníku trs, který váží odhadem až 30 kilo. Podle odborné pracovnice Hany Ondrůškové bývají po dozrání velmi chutné.

Výstava do neděle

Citrusy, tropické a subtropické rostliny jsou ve skleníku Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně k vidění do 23. 10. (včetně) denně od 9 do 17 hodin.

Víte, že...

...letos slaví Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně sto let? Zakladatelem byl tehdejší ředitel botanického ústavu prof. dr. Josef Podpěra.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.