Výstava designéra spotřebičů ETA Stanislava Lachmana: Zkrášlil žehličky a vysavače | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Výstava designéra spotřebičů ETA Stanislava Lachmana: Zkrášlil žehličky a vysavače

Žehlička ETA 219 patřila k prvním výráběným v 70. letech.
Žehlička ETA 219 patřila k prvním výráběným v 70. letech.  (FotoAha! – Alexandr Malachovský, Profimedia)

Vysavačem, fénem, či žehličkou z jeho rýsovacího prkna se v Československu pyšnila snad každá hospodyňka! Život a dílo dvorního návrháře elektrospotřebičů Stanislava Lachmana nyní připomíná kladenská galerie Cyrila Boudy.

Stovky spotřebičů ETA podle návrhů Stanislava Lachmana (1921 – 2011) nadčasovými tvary zdobily české domácnosti od konce 50. do začátku 80. let. Putovní výstavu při příležitosti nedožitých 100. narozenin »pana ETY« loni připravil jeho synovec Ivo Lachman. Nyní dorazila na Kladno, do Lachmanova rodiště. S názvem Architekt ve fabrice jí provoz zahájila nově otevřená galerie Cyrila Boudy, která je součástí Městského klientského centra.

Malíř, fotograf i klaun...

Kromě spotřebičů, jež navrhl, představuje výstava slavného Kladeňáka i coby malíře, fotografa, hudebníka, či klauna. „Máme vystavenou jeho první kytaru, housle, které si vyrobil ze zouváku na boty, štětce a kolem deseti obrazů,“ řekla Aha! historička Gabriela Havlůjová, která měla na starosti supervizi. Lachmanova veselost se zapsala do paměti i jeho příbuzným. „Tatínek jej nejmenoval jinak než Standa Sranda. Stáňa všechno překonával s humorem a nezměrným optimismem,“ zavzpomínal synovec návrháře.

Víte že...

...Stanislav Lachman navrhl přes 1200 průmyslových výrobků, z nichž se realizovaly více než tři čtvrtiny?

Neznámý genius

Výrobky z jeho návrhů masově plnily československé domácnosti. Lachman jako jediný autor podoby naprosté většiny výrobků ETA ale zůstával neznámý celá desetiletí. Pro svět jej objevila až v polovině 90. let zakladatelka sbírky průmyslového designu Národního technického muzea (NTM) Jana Pauly.

Univerzální rukojeť

Do výroby se z návrhů Stanislava Lachmana dostalo 16 typů vysavačů a osm typů žehliček. Revoluční byly zejména typy ETA 219 a 220, u kterých se podařilo prosadit univerzální rukojeť vyhovují jak pravákům tak levákům. Do roku 1997 se těchto žehliček vyrobilo přes 11 milionů kusů.

Sbíral ocenění

Výrobky podle jeho návrhů získaly 8 zlatých medailí na Mezinárodních veletrzích v Brně a v roce 1973 zlatou medaili v Kolíně nad Rýnem. V roce 2007 byl za celoživotní dílo Akademií designu České republiky uveden do Síně slávy v prvním ročníku udílení cen Grand Czech Design.

První patent

Svůj první patent Stanislav Lachman přihlásil jako student architektury již v roce 1948. V rámci ročníkové práce navrhl okrouhlé keramické umyvadlo připomínající fontánku s pákovým ovládáním vody, které se spouštělo nohou.

Kdy, kde, za kolik?

Kde: Galerie Cyrila Boudy, Městské klientské centrum, Vašatova 1499, 272 01 Kladno

Kdy: do 30. 12. 2022 (po – čt 8-18h, pá 8 – 16h)

Za kolik: Zdarma



Přečtěte si
Jan Petřina
12. 1. 2023 • 10:14

Jako tohle vypadá fakt super. Na spotřebičích od ETY jsem vyrůstal a moje mamka má doma ještě starý oranžový ETA robot, který je plně funkční a nechce ho měnit. Dneska už šly ty spotřebiče ale hodně dopředu. Zrovna jsem koukal na žehličky od http­s://ww­w.be­vedo­.cz/ka­tego­rie/z­ehlic­ky-01394/ a byl jsem překvapený, co taková žehlička všechno může umět.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.