Tak to tu ještě nebylo! Unikátní výstava Četnických humoresek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tak to tu ještě nebylo! Unikátní výstava Četnických humoresek

Služební pokoj.
Služební pokoj. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, ara)

Tip na výlet! Dosud nejrozsáhlejší výstava o historii českého četnictva, která je navíc jedinečná množstvím původních exponátů, je nyní k vidění v královéhradeckém muzeu pod názvem Četnické humoresky v Salonu republiky.

Výstava se věnuje především životu prvorepublikových četníků od počátků jejich fungování až do druhé poloviny 40. let minulého století, kdy vznikl Sbor národní bezpečnosti. Ukazuje, v jakých uniformách četnici sloužili, jakou měli výzbroj a jak vypadal jejich den ve službě i v soukromí, a to prostřednictvím fotografií a stovek exponátů. „Mezi nimi jsou i unikáty, které jsou dochovány jen v jednom nebo ve dvou kusech. Je to například rakouská čepice, používaná četnictvem těsně po vzniku Československa v roce 1918. Je tu i spousta věcí, které nebyly dosud nikdy vystaveny,“ řekl spoluautor expozice Miloš Bernart.

Část výstavy se také věnuje vztahu populárního seriálu Četnické humoresky a reality hradeckých četníků a jejich případů. Právě jimi se totiž natáčení inspirovalo a do scénáře se dostaly reálné osoby. V expozici proto mají své místo i rekvizity, které byly použity, a jsou zde prezentovány fotografie a předměty po skutečných četnících.

Ten pravý Arazím

Hlavní postava Karel Arazím, kterého hrál v humoreskách Tomáš Töpfer, se ve skutečnosti jmenoval Josef. Narodil se v roce 1898 a k četníkům nastoupil ve 23 letech. Sloužil v Hradci Králové jako psovod, později působil na stanicích jako velitel. V době okupace se živil jako skladník. Na konci války se vrátil k četníkům a v roce 1945 přešel do SNB. Už po roce byl ale propuštěn. V důchodu si přivydělával jako strážný. Zemřel v roce 1975. Pochován je v Hradci Králové.

Četnické humoresky v Salonu republiky

  • KDE: Muzeum východních Čech, Hradec Králové
  • KDY: Do 26. 3 2023, 10:00 až 18:00, úterý do 20:00, pondělí zavřeno
  • ZA KOLIK: 90 Kč, studenti, důchodci 50 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.