Unikátní výstava v Česku: Zlaté nádobí z Titaniku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Unikátní výstava v Česku: Zlaté nádobí z Titaniku

Kurátor Marcel Paška představuje porcelánovou sadu z Titaniku.
Kurátor Marcel Paška představuje porcelánovou sadu z Titaniku. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, ara)

Karlovarské muzeum své návštěvníky láká kromě velkých expozic ještě na jednu malou výstavku. Ve foyeru u hlavního vchodu nenápadně představuje porcelánový servis Pirkenhammer, který byl součástí výbavy na Titaniku v roce 1912.

Pozlacené šálky, talířky a konvice pocházejí z porcelánky Pirkenhammer z Březové u Karlových Varů. Ta svého času byla jednou z nejvyhlášenějších na světě. Když její provoz v devadesátých letech 20. století skončil, předal majitel veškerý archiv do sbírek Muzea Karlovy Vary.

Luxus a kvalita

„Výrobky této firmy byly ve druhé polovině 19. a prvních desetiletích 20. století synonymem luxusu a kvality. Právě proto Pirkenhammer vybavil restaurace a kavárny na Titaniku nádobím s typickou korunkou a zkříženými kladívky,“ říká kurátor minivýstavy Marcel Paška.

Nebyli jediní

Porcelánový servis z Březové podle jeho slov nebyl na Titaniku jediným. Nádobí na loď dodaly i britské porcelánky. „Tvar Titanic byl zaregistrován v únoru 1912, ale vyráběl se i po námořním neštěstí a některé kusy byly vyrobeny i po roce 1918. Ale ty už nenesou název tvaru Titanic,“ doplňuje Marcel Paška.

Potopil se před 110 lety

K potopení nejslavnější zaoceánské lodi došlo po srážce s ledovcem v noci ze 14. na 15. dubna 1912 v Atlantském oceánu. Na lodi tehdy zahynulo přes 1500 cestujících a členů posádky. Důvodem tragédie byl požár v podpalubí před vyplutím, ignorování varovných depeší, špatný úhybný manévr a nedostatek záchranných člunů.

Největší ve své době

Stavba RMS Titanic započala v březnu 1909 a dokončena byla o dva roky později. Ve své době šlo o největší parník světa. Konstrukce a projekt celého plavidla dodnes lidi fascinuje.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.